Linkovi

Izrael: Masovna potjera za ljudima nakon bijega iz zatvora


Pripadnici izraelskih bezbjednosnih snaga zaustavljaju automobili u sklopu napora da uhvate šest Palestinaca koji su pobjegli iz zatvora Gilboa ranije ove nedjelje, u blizini sela Mukeibila, u blizini ulaska u okupiranu Zapadnu obalu, 9. septembra 2021.
Pripadnici izraelskih bezbjednosnih snaga zaustavljaju automobili u sklopu napora da uhvate šest Palestinaca koji su pobjegli iz zatvora Gilboa ranije ove nedjelje, u blizini sela Mukeibila, u blizini ulaska u okupiranu Zapadnu obalu, 9. septembra 2021.

Masovna potjera za ljudima u toku je nakon što je ranije ove sedmice šest Palestinaca osuđenih za terorizam pobjeglo iz zatvora na sjeveru Izraela.

Bjekstvo iz zatvora postaje prvi ozbiljan bezbjednosni izazov za novu vladu premijera Naftalija Beneta i jedno je od od najvećih bjekstava iz zatvora u istoriji Izraela.

Šest muškaraca pobjeglo je u rano u ponedjeljak iz zatvora Gilboa, iskoristivši strukturnu grešku u objektu na sjeveru Izraela, samo nekoliko kilometara od Zapadne obale.

Uspjeli su da odviju metalnu ploču ispod toaleta u svojoj ćeliji i pobjegnu kroz kanalizaciju. Zvaničnici su rekli da su odbjegli očigledno dobili pomoć spolja i da je čekala garderoba za presvlačenje i automobil.

Pet od šest bjegunaca su pripadnici Islamskog džihada, jedne od najradikalnijih grupa na Zapadnoj obali, a nekoliko njih služilo je doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva Izraelaca. Šesti je identifikovan kao Zakaria Zubeideh i bio je viši član brigade mučenika Al Aksa grupe koju Sjedinjene Države i druge vlade smatraju terorističkom organizacijom.

Izraelske trupe poslale su hiljade vojnika i policajaca u to područje u potrazi za muškarcima i produžile su policijski čas koji je uveden za jevrejsku Novu godinu Roš Hašanu. Također su na nekoliko dana zabranili porodične posjete zatvorenicima.

Izraelski zvaničnici vjeruju da su muškarci ili još uvijek u Izraelu, ili da su na Zapadnoj obali. Izrael je premjestio sve zatvorenike Islamskog džihada iz objekta Gilboa u druge ustanove, što je izazvalo nerede u nekoliko zatvora. Bilo je i demonstracija protiv Izraela na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, koje su uključivale nasilne sukobe za koje su svjedoci rekli da su se širili u četvrtak.

Izraelski zvaničnici zabrinuti su da bi ti ljudi mogli da izvrše teroristički napad ili otmicu. Palestinski zvaničnici upozorili su na rasprostranjene nemire ako izraelske snage ubiju te ljude.

Izraelske vlasti su također rekle da očekuju da će im palestinske snage bezbjednosti pomoći ako su osuđenici pobjegli na Zapadnu obalu. Ali palestinski guverner Jenina, Akram Radžub, rekao je da to nije vjerovatno.

Rekao je da zatvorenici zauzimaju posebno mjesto u srcu palestinske javnosti i da ne misli da će javnost htjeti da ih preda Izraelu, te da neće pomoći palestinskim vlastima u tome.

Izraelski zvaničnici kažu da rade na pronalasku osuđenika i njihovom hvatanju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG