Linkovi

Razmjena vakcina: Izrael šalje Palestincima milion doza


Arhiv - Palestinski zdravstveni radnik drži ampulu Moderna vakcine koju je dostavio Izrael 3. februara 2021.
Arhiv - Palestinski zdravstveni radnik drži ampulu Moderna vakcine koju je dostavio Izrael 3. februara 2021.

Izrael će poslati najmanje milion vakcina protiv Covid-19, kojima uskoro ističe rok trajanja, Palestinskoj upravi, na osnovu dogovora o dijeljenju vakcina, nakon što je izraelska vlada pozvana da omogući veći pristup vakcinama Palestincima, budući da je svoje građane vakcinisala rekordnom brzinom. 

Na osnovu dogovora koji je u petak objavio kabinet novog izraelskog premijera Naftalija Beneta, Palestinska uprava će Izraelu poslati isti broj doza Pfizer-BioNTech vakcine iz jedne od sopstvenih isporuka, koje stižu kasnije ove godine.

Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave potvrdilo je dogovor i saopštilo da je razmjenu inicirao sam Pfizer, te da je ona "dozvoljena kako bi se ubrzao proces vakcinacije" na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi.

Grupe za ljudska prava su kritikovale Izrael zato što ne radi više da obezbjedi Palestincima pristup dozama na teritoriji koju je osvojio u ratu 1967. Izraelski zvaničnici tvrde da je, prema mirovnom sporazumu iz Osla, ministarstvo zdravlja Palestinske uprave odgovorno za vakcinaciju stanovnika Gaze i dijelova Zapadne obale gdje ima ograničenu samoupravu.

Kritikujući dogovor o razmjeni doza, organizacija "Ljekari za ljudska prava Izrael" na Twitteru je ocijenila da je "malo vjerovatno da će Palestinska uprava moći da iskoristi sve vakcine, budući da im uskoro ističe rok."

Dogovor o razmjeni vakcina je jedan od prvih političkih poteza prema Palestincima novog premijera Beneta, koji je položio zakletvu u nedjelju i zamenio iskusnog lidera Benjamina Netanjahua.

"Izrael će dostaviti Palestinskoj upravi milion do 1,4 miliona doza Pfizerove vakcine", navodi se u zajedničkom saopštenju Benetovog kabineta i ministarstava zdravstva i odbrane.

Dozama Pfizer-BioNTech vakcine označene za transfer "uskoro ističe rok upotrebe", dodaje se u saopštenju. Kako je navedeno, "odobrene su u svjetlu činjenice da izraelske zalihe vakcine zadovoljavaju sadašnje potrebe". U saopštenju se ne navodi tačan datum isteka roka vakcina.

Prvih 100.000 doza je prebačeno u petak, izjavili su izraelski zvaničnici.

Izvor iz ministarstva zdravlja Palestinske uprave rekao je da Palestinci očekuju da prime isporuku Pfizerove doze vakcine u avgustu i septembru. U izraelskom saopštenju navodi se da će Izrael primiti recipročne doze od Palestinske uprave u septembru ili oktobru.

Oko 55% Izraelaca je u potpunosti vakcinisano - što je stopa koja se uglavnom nije promijenila ovog mjeseca, nakon što je ovog mjeseca vakcinacija proširena i na djecu uzrasta 12 do 15 godina.

Arhiv - Tinejdžer dobija vakcinu protiv Covid-19 u Tel Avivu, 24. januar 2021.
Arhiv - Tinejdžer dobija vakcinu protiv Covid-19 u Tel Avivu, 24. januar 2021.

Oko 30% Palestinaca na Zapadnoj obali i u Gazi, gdje ukupno živi 5,2 miliona ljudi, primilio je najmanje jednu dozu vakcine, prema podacima palestinskih vlasti.

Prema anketi koju je u utorak objavio Palestinski centar za politiku i istraživanje javnog mnijjenja, 40% Palestinaca je spremno da primi vakcinu kada bude dostupna, dok je 35% reklo da oni i njihove porodice nisu spremni da se vakcinišu.

Palestinci su dobili doze vakcina od Izraela, Rusije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i globalnog programa COVAX.

XS
SM
MD
LG