Linkovi

Izrael: Omikron bi mogao da dovede do kolektivnog imuniteta


Testiranje na kovid u Jerusalimu
Testiranje na kovid u Jerusalimu

Porast broja novozaraženih uzrokovan omikronom mogao bi da dovede do kolektivnog imuniteta u Izraelu, rekao je Nakman Eš iz Ministarstva zdravlja.

Broj zaraženih u Izraelu svakodnevno raste zbog omikron soja koji se brzo širi. Broj zaraženih je rekordan i u svijetu, prosječno je u posljednjoj nedelji 2021. registrovano i do milion slučajeva dnevno. Smrtnost nije tako visoka.

U naredne tri nedelje u Izraelu se očekuje rekordan broj zaraženih, što bi moglo da rezultira kolektivnim imunitetom.

"Cijena toga će biti mnogo zaraženih, jer je to potrebno kako bi se dostigao kolektivni imunitet. Svakako ne želimo da se to postigne zaražavanjem, već vakcinacijom što većeg broja ljudi", rekao je Eš.

U Izraelu je kompletno vakcinisano 60 odsto od 9,4 miliona ljudi, što znači da su ili primili treću dozu ili su drugu dozu dobili tek nedavno. Uglavnom su svi primili Pfizerovu vakcinu.

Ali, ima i dosta onih koji mogu da prime treću dozu, a to još nisu uradili. Izraelski premijer u međuvremenu je saopštio da će četvrta doza vakcine biti ponuđena starijima od 60 godina i zdravstvenim radnicima.

Od početka pandemije u Izraelu je registrovano 1,3 miliona slučajeva zaraze koronavirusom. Procjenjuje se da bi do kraja januara broj zaraženih mogao da dostigne od dva do četiri miliona zbog omikrona.

U proteklih 10 dana, broj inficiranih dnevno se učetvorostručio. Težih pacijenata je takođe više, ali taj rast nije toliki.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG