Linkovi

Izrael nema namjeru trajno ostati u Pojasu Gaze, tvrdi ministar odbrane


Gaza, 11. decembar
Gaza, 11. decembar

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je u ponedjeljak da Izrael nema namjeru trajno ostati u Pojasu Gaze dok su izraelske snage i borci Hamasa bili uključeni u teške borbe i na sjeveru i jugu palestinske enklave.

"Izrael će poduzeti sve mjere kako bi uništio Hamas, ali nemamo namjeru trajno ostati u Pojasu Gaze. Mi brinemo samo o našoj sigurnosti i sigurnosti naših građana uz granicu s Gazom", rekao je Gallant novinarima.

Nije dao nikakav vremenski okvir za završetak rata i rekao je da bi se izraelska vojna aktivnost mogla nastaviti mjesecima.

Izraelske snage i borci Hamasa sudjelovali su u teškim borbama u ponedjeljak u i oko Khan Younisa u južnom pojasu Gaze, dok su bitke u toku izvan grada Gaze na sjeveru.

Portparol State Departmenta Matthew Miller rekao je novinarima u ponedjeljak da Izrael, kao i svaka zemlja koja dobije američko oružje, mora poštovati zakone rata.

Zamoljen da prokomentariše slike muškaraca u Gazi koje su skinuli izraelski vojnici, Miller je rekao: "Našli smo da su te slike duboko uznemirujuće i tražimo više informacija o prirodi slika i, naravno, o tome zašto su one javne."

"Uvijek smo bili jasni s Izraelom o [neophodnosti] djelovanja u punoj saglasnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom, a to zahtijeva da štiti civile i da se prema pritvorenim pojedincima odnosi humano i dostojanstveno", rekao je.

Neke informacije dolaze od Reutersa, AP-a i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG