Linkovi

Izrael nastavlja napad na Gazu nakon isteka primirja


Dim se diže u Rafi nakon izraelskog zračnog napada na grad u južnom pojasu Gaze 1. decembra 2023. godine.
Dim se diže u Rafi nakon izraelskog zračnog napada na grad u južnom pojasu Gaze 1. decembra 2023. godine.

Izrael je u petak najavio nastavak borbi u Gazi, izvodeći niz zračnih napada po cijeloj teritoriji, pošto je primirje isteklo bez dogovora o produženju.

"Hamas je prekršio operativnu pauzu, a osim toga pucao je prema izraelskoj teritoriji", saopštila je izraelska vojska.

"IDF (Izraelske odbrambene snage) nastavile su borbe protiv terorističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze."

Rečeno je da borbeni avioni "trenutno gađaju terorističke mete Hamasa" u Gazi, a novinari AFP-a su izvijestili o zračnim napadima na sjeveru i jugu teritorije.

Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas saopćilo je da su u napadima ubijene tri osobe u Rafahu na jugu Gaze, gdje su mnogi Palestinci pobjegli nakon što im je Izrael rekao da napuste sjevernu teritoriju.

Izvor blizak Hamasu rekao je za AFP da je naoružano krilo grupe dobilo "naređenje da nastavi borbu" i da "odbrani pojas Gaze", uz teške borbe u dijelovima grada Gaze.

Borbe su nastavljene ubrzo nakon što je izraelska vojska saopštila da je presrela raketu ispaljenu iz Gaze.

Sirene koje su upozoravale na potencijalnu raketnu vatru oglasile su se u nekoliko zajednica u blizini Gaze kroz sat vremena nakon što su borbe nastavljene, a izraelske vlasti rekle su da ponovo pokreću mjere sigurnosti u tom području, uključujući zatvaranje škola.

Obnovljeni sukob razbio je nade u produžetak sedmodnevnog primirja tokom kojeg je desetine talaca oslobođeno u zamjenu za palestinske zatvorenike, a više pomoći stiglo je u razoreni pojas Gaze.

U četvrtak, američki visoki diplomata Antony Blinken, na sastanku s izraelskim i palestinskim zvaničnicima, pozvao je na produženje pauze u neprijateljstvima i upozorio da svaki nastavak borbe mora zaštititi palestinske civile.

Primirje je zaustavilo borbe koje su počele 7. oktobra kada su militanti Hamasa probili militariziranu granicu Gaze u Izrael.

U iznenadnom napadu ubijeno je 1.200 ljudi, uglavnom civila, a militanti su kidnapovali oko 240, prema izraelskim vlastima.

Izrael je obećao da će eliminirati Hamas kao odgovor i pokrenuo zračnu i kopnenu vojnu kampanju u Gazi za koju Hamasova vlada kaže da je ubila više od 15.000 ljudi, također većinom civila.

XS
SM
MD
LG