Linkovi

Izrael napao iranske vojne ciljeve u Siriji


This photo released by the Syrian official news agency SANA, shows missiles flying into the sky near international airport, in Damascus, Syria, Monday, Jan. 21, 2019.
This photo released by the Syrian official news agency SANA, shows missiles flying into the sky near international airport, in Damascus, Syria, Monday, Jan. 21, 2019.

Udari su trajali gotovo jedan sat i radilo se o najintezivnijem izraleskom napadu još od maja mjeseca.

Izraelska vojska je potvrdila je napad na iranske vojne ciljeve u Siriji i to samo nekoliko sati nakon što su izraelske snage izvele rijetki dnevni zračni napad u blizini međunarodnog aerodroma u Damasku.

Saopćenje je objavljeno nakon što je izraelska obrana presrela nadolazeći raketni projektil iznad Golanske visoravni, neposredno nakon izraelskih zračnih udara u Siriji.

"Upozorili smo sirijsku vojsku zbog pokušaja napada na naše snage ili teritorij", stoji u saopćenju izraelske vojske, bez detalja o samim zračnim udarima u Siriji.

No, Sirijski observatorij za ljudska prava javlja da su meta zračnih udara u blizini aerodroma i oko samog glavnog grada Damaska najvjerojatnije bila skladišta oružja iranskih snaga i libanonske šiitske militantne grupe Hezbolah, ali i obavještajni centri, kao i kamp za trening.

Udari su trajali gotovo jedan sat i radilo se o najintezivnijem izraleskom napadu još od maja mjeseca. Prema tvrdnjama ove nevladine organizacije sa sjedištem u Londonu, najmanje je 11 poginulih.

Izrael se u velikoj mjeri suzdržavao od javnog potvrđivanja vojnih operacija u susjednoj Siriji, kako bi izbjegao veće sudjelovanje u osmogodišnjem ratu.

In this photo released by the Syrian official news agency SANA, shows missiles flying into the sky near international airport, in Damascus, Syria, Jan. 21, 2019
In this photo released by the Syrian official news agency SANA, shows missiles flying into the sky near international airport, in Damascus, Syria, Jan. 21, 2019

​Sirijska vojska, pak, objavila je da je Izrael izvršio intenzivne zračne napade u više navrata u ranim jutarnjim satima. Sirijske strana tvrdi da je njena zračna obrana uništila većinu raketa i prije nego što su pogodile svoje ciljeve, dok sirijski državni mediji objavljuju da je odbijen izraelski zračni napad u blizini međunarodne zračne luke južno od Damaska.

Tako državna televizija objavljuje je kako je Izrael ispalio šest raketa u blizini međunarodne zračne luke u Damasku, da ih je pet oboreno, a jedna preusmjerena na obližnje prazne poljoprivredne površine.

Izrael je tek nedavno priznao da je izvršio na stotine napada na teritoriju Sirije u posljednjih nekoliko godina. Ranije je tek upozoravao da se protivi stacioniranju iranske vojske u Siriji, te se suzdržavao od izravnih komentara kako se ne bi uvukao u rat u samoj Siriji.

Ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na ruski Nacionalni centar za obranu, izvjestila je da je kako je srušeno više od 30 izraelskih krstarećih raketa i navođenih bombi.

Moskva je također saopćila kako su četiri sirijska vojnika ubijena u incidentu i šest ozlijeđeno.

Rusija i Iran su sirijskom predsjedniku Basharu al-Asadu dali ključnu vojnu i diplomatsku podršku tokom osmogodišnjeg rata u kojem je ubijeno stotine tisuća ljudi, dok su raseljeni milijuni građana Sirije.

Izrael je obećao da će spriječiti Iran da se vojno učvrsti u Siriji, provodeći tamo stotine zračnih napada protiv iranskih ciljeva, i kao i onih koji pripadaju Hezbolahu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG