Linkovi

Izrael napao iranske ciljeve u Siriji


Raketna vatra viđena iz Damaska, Sirija, 10. maja 2018.
Raketna vatra viđena iz Damaska, Sirija, 10. maja 2018.

Izrael je saopštio u četvrtak da su njegovi borbeni avioni napali desetine vojnih ciljeva unutar Sirije tokom noći, kao odgovor na raketni napad iranskih snaga na Golansku visoravan, koju je okupirao Izrael.

Izraelska vojska saopštila je da su vazdušni napadi bili fokusirani na obavještajne ispostave, skladišta oružja i logističke centre i da su avioni takođe uništili nekoliko sirijskih protivvazdušnih sistema.

Takođe je upozoreno da se "neće dozvoliti da iranska prijetnja bude uspostavljena u Siriji" i da će sirijska vlada biti smatrana odgovornom za "sve što se događa na njenoj teritoriji".

Ministar odbrane Avigdor Liberman rekao je na bezbjednosnoj konferenciji da je Izrael napao "gotovo svu iransku infrastrukturu u Siriji". Dodao je, "nadam se da smo okončali ovo poglavlje i to su svi razumjeli".

Iran je saveznik Sirije i njegova vojska podržava predsjednika Bashara al Assada.

Rusija, drugi Assadov podržavalac, pozvala je obje strane - i Izrael, i Iran - na uzdržanost, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao na deeskalaciju između dvije strane.

Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je da su izraelski napadi pogodili pozicije protivvazdušne odbrane, radarske stanice i skladište municije, dok tvrde da su protivvazdušni sistemi bili u stanju da obore desetine izraelskih raketa.

Izraelski vojnici stoje pored tenka u blizini izraelske granice sa Sirijom, na okupiranoj Golanskoj visoravni, 9. maja 2018.
Izraelski vojnici stoje pored tenka u blizini izraelske granice sa Sirijom, na okupiranoj Golanskoj visoravni, 9. maja 2018.

Izrael krivi iranske Al Kvads snage za ispaljivanje raketa koje su ciljale pozicije izraelske vojske na Golanskoj visoravni i tvrdi da nije počinjena nikakva šteta, niti da je bilo žrtava.

U prošlosti, Izrael je rijetko komentarisao aktivnosti svoje vojske u Siriji, gdje se vjeruje da je u više navrata izvodio vazdušne napade protiv iranskih snaga.

Izrael je u stanju visoke pripravnosti posljednjih dana, nakon što je Iran zaprijetio odmazdom zbog serije vazdušnih napada na njegove vojne pozicije unutar Sirije prošlog mjeseca, u kojima je ubijeno najmanje sedam Iranaca. Iran krivi izrael za te napade, dok Izrael nije ni potvrdio, ni demantovao te napade.

Izraelska obavještajna služba je rekla da je očekivala moguću akciju Irana nakon što je predsjednik Donald Trump izveo SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG