Linkovi

Izraelski napad na Zapadnu obalu


Izrael i palestinske teritorije. (AP fotografija)
Izrael i palestinske teritorije. (AP fotografija)

Izraelske snage pogodile su grad Dženin napadima bespilotnih letjelica tokom noći u ponedjeljak u operaciji koja je uključivala stotine vojnika i pokrenule pucnjavu koja je trajala cijeli dan, ubivši najmanje osam ljudi u velikoj eskalaciji nasilja na Zapadnoj obali.

Sa bespilotnim letjelicama koje su se jasno čule iznad glava i zvukovima pucnjave i eksploziva koji su se čuli diljem grada nekoliko sati nakon napada, Jenin brigada, jedinica sastavljena od militantnih grupa smještenih u prepunom gradskom izbjegličkom kampu, rekla je da se bori s izraelskim snagama i oborila jednu od bespilotnih letjelica.

Povremeno se tokom jutra moglo vidjeti najmanje šest dronova kako kruže iznad grada i susjednog kampa, gusto zbijenog područja u kojem se nalazi oko 14.000 izbjeglica na manje od pola kvadratnog kilometra.

Kamp je bio u središtu eskalirajuće spirale nasilja širom Zapadne obale koja je izazvala rastuću uzbunu od Washingtona do arapskog svijeta, a da do sada se nije otvorio put za nastavak političkih pregovora koji su bili u zastoju gotovo čitavu deceniju.

Više od godinu dana, vojni napadi na gradove poput Dženina postali su rutina, dok je došlo do niza smrtonosnih napada Palestinaca na Izraelce i divljanja rulje jevrejskih doseljenika na palestinska sela.

"Ono što se dešava u izbjegličkom kampu je pravi rat", rekao je palestinski vozač hitne pomoći Khaled Alahmad, opisujući borbe u ponedjeljak. "Bilo je napada s neba prema kampu, svaki put kada uđemo, sa pet do sedam kola hitne pomoći, vratimo se puni povrijeđenih ljudi."

Palestinsko ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je najmanje sedam osoba ubijeno i 27 ranjeno u Dženinu, dok je još jedan muškarac ubijen u gradu Ramallah nakon što je upucan u glavu na kontrolnom punktu.

Izraelska vojska je saopćila da su njene snage napale zgradu koja je služila kao komandni centar za borce iz Jenin brigada u, kako je opisala, opsežnim protuterorističkim naporima usmjerenim na uništavanje infrastrukture i ometanje militanata da koriste izbjeglički kamp kao bazu.

Glasnogovornik je rekao da će to trajati koliko god bude potrebno, a zvaničnici su naveli da bi snage mogle ostati danima. "Operacija se ne završava u jednom danu," rekao je ministar energetike Israel Katz, član sigurnosnog kabineta, za vojni radio.

Sve do 21. juna, kada je izvela napad u blizini Dženina, izraelska vojska nije koristila udare dronovima na Zapadnoj obali od 2006. Ali rastuće razmjere nasilja i pritisak na kopnene snage značili su da se takva taktika može nastaviti, rekao je vojni glasnogovornik.

"Zaista smo napeti", rekao je novinarima da su udari zasnovani na "preciznim obavještajnim podacima".

Stotine boraca iz militantnih grupa, uključujući Hamas, Islamski džihad i Fatah, nalaze se u kampu, naoružani nizom oružja prokrijumčarenog na Zapadnu obalu ili ukradenog od izraelskih snaga, te rastućim arsenalom eksplozivnih naprava.

Izraelske snage saopćile su da su zaplijenile improvizirani raketni bacač i pogodile postrojenje za proizvodnju oružja i eksploziva.

Operacija od ponedjeljka, koja je uključivala snage opisane kao "veličina brigade" - što sugerira oko 1.000-2.000 vojnika - imala je za cilj da pomogne "razbiti način razmišljanja o sigurnom utočištu u kampu, koji je postao gnijezdo stršljena", rekao je portparol.

Očigledan razmjer podcrtao je važnost kampa Dženin u nasilju koje je dodatno razotkrilo nemoć palestinskih vlasti da nametnu svoje naloge gradovima na Zapadnoj obali, gdje imaju nominalne ovlasti upravljanja.

Ali nije bilo jasno da li će upad izazvati širi odgovor palestinskih frakcija, privlačeći militantne grupe u pojas Gaze, obalnu enklavu koju kontroliše militantna islamistička grupa Hamas.

"Otpor će se suprotstaviti neprijatelju i braniti palestinski narod, a otvorene su sve opcije za napad na neprijatelja i odgovor na njegovu agresiju na Dženin", navodi se u saopćenju grupe Islamski džihad koju podržava Iran u Gazi.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da njegove snage "pomno prate ponašanje naših neprijatelja".

"Odbrambeni establišment je spreman za sve scenarije."

Nakon posljednje velike racije u Dženinu u junu, palestinski naoružani napadači ubili su četvoricu Izraelaca u blizini jevrejskog naselja na Zapadnoj obali u napadu koji je doveo do divljanja rulje doseljenika u palestinskim selima i gradovima.

Kako je u ponedjeljak svanulo, gusti crni dim iz zapaljenih guma koje su zapalili stanovnici kovitlao se ulicama Dženina dok su se sa zvučnika u džamijama čuli pozivi za podršku borcima.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa nazvao je operaciju "novim ratnim zločinom protiv našeg bespomoćnog naroda".

Izraelska vojska, koja redovno optužuje militantne grupe da baziraju borce u civilnim područjima, rekla je da je ciljana zgrada funkcionisala kao "napredni centar za posmatranje i izviđanje" i lokacija za oružje i eksploziv, kao i čvorište za koordinaciju i komunikaciju.

Dostavio je zračnu fotografiju na kojoj se vidi ono što je rekla da je meta i koja ukazuje da je zgrada pogođena u blizini dvije škole i medicinskog centra.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, koju Palestinci vide kao jezgro buduće nezavisne države, zajedno sa istočnim Jerusalimom i Gazom, od bliskoistočnog rata 1967. godine. Nakon decenija sukoba, mirovni pregovori koje su posredovale Sjedinjene Države zamrznuti su od 2014.

Izrael provodi redovne racije na tom području, uključujući i onu prošlog mjeseca u kojoj je ubijeno sedam Palestinaca.

Prošle sedmice Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je na suzdržanost i pozvalo Izraelce i Palestince da se "suzdrže od jednostranih akcija koje dodatno podstiču tenzije".

Neke informacije za ovu priču stigle su od AP-a, AFP-a i Reutersa.

XS
SM
MD
LG