Linkovi

Napad na Izrael povećao potražnju za zlatom, sigurnom imovinom


Ilustracija
Ilustracija

Nasilje u Izraelu koje je izbilo ovog vikenda podstiče prelazak u bezbjednu imovinu jer investitori pažljivo prate dešavanja na Bliskom istoku kako bi procijenili geopolitički rizik za tržišta.

Naoružani ljudi iz palestinske grupe Hamas ušli su u Izrael u napadu bez presedana u subotu. Zapadne zemlje, predvođene Sjedinjenim Državama, osudile su napad i obećale podršku Izraelu.

Rastući geopolitički rizik doveo je do kupovine imovine poput zlata i dolara i povećao potražnju za američkim trezorima, koji su agresivno rasprodani, rekli su analitičari tokom vikenda.

"Ovo je dobar primjer zašto je ljudima potrebno zlato u svojim portfeljima. To je savršena zaštita od međunarodnih previranja", rekao je Peter Cardillo, glavni tržišni ekonomista u Spartan Capital Securities, koji je predvidio da će dolar također imati koristi.

"Uvijek kada dođe do međunarodnih previranja, dolar jača", rekao je Cardillo.

Tržišta su posljednjih sedmica reagirala na očekivanje da će američke kamatne stope ostati više. Prinosi na obveznice su porasli dok je američki dolar u nizu rasta. Dionice su u međuvremenu imale oštre gubitke u trećem tromjesečju, ali su se stabilizirale u posljednjoj sedmici.

"Čini se da Wall Street ima novi geopolitički rizik nakon što je Izrael objavio rat Hamasu", rekao je Edward Moya, viši tržišni analitičar u Oandi u New Yorku.

Analitičari su bili fokusirani na uticaj na cijene energije dok su pokušavali da procijene efekte talasanja. Cijene nafte skočile su više od 4 dolara po barelu u ranoj azijskoj trgovini u ponedjeljak.

"Da li je ovo veliki tržišni trenutak ili ne zavisi od toga koliko dugo će trajati i da li su drugi uvučeni u sukob", rekao je Brian Jacobsen, glavni ekonomista u Annex Wealth Managementu, o situaciji u Izraelu.

Iran i Hezbolah, iranski libanski saveznici, otvoreno su hvalili napad Hamasa.

"Proizvodnja iranske nafte se povećava, ali svaki napredak koji su postigli iza kulisa sa SAD-om bit će dramatično potkopan iranskim slavljenjem Hamasovih akcija", rekao je Jacobsen, dodajući da je "mogući gubitak proizvodnje važan, ali neće" neće biti potresno."

"Najvažnije je vidjeti kako će Saudijska Arabija reagirati", rekao je Jacobsen. Washington pokušava postići sporazum kojim bi se normalizirali odnosi između Izraela i Saudijske Arabije.

David Kotok, predsjedavajući i glavni investicijski službenik u Cumberland Advisorsu u Sarasoti na Floridi, rekao je da je situacija zabrinjavajuća jer su Sjedinjene Države oslabljene disfunkcijom u Washingtonu. Republikanci traže nasljednika svrgnutog predsjednika Predstavničkog doma Kevina McCarthyja i nazire se obračun o budžetu.

"Veoma sam zabrinut zbog eksplozivnijih situacija koje zahtijevaju američku odlučnost i odbrambenu sposobnost SAD koja je potkopana", rekao je Kotok.

XS
SM
MD
LG