Linkovi

Izrael pokušava da suzbije nagli rast zaraženih od koronavirusa


Medicinski radnici testiraju djecu na koronavirus u Izraelu. (Foto: AP/Ariel Schalit)
Medicinski radnici testiraju djecu na koronavirus u Izraelu. (Foto: AP/Ariel Schalit)

Izrael, svjetski lider u kampanji vakcinacije protiv Covida-19, registrovao je najveću dnevnu stopu zaraženih u posljednja tri mjeseca dok pokušava da suzbije širenje novog delta soja koronavirusa.

Vlasti planiraju da vakcinišu djecu i razmatraju uvođenje oštrijih restrikcija na putovanja na glavnom aerodromu u zemlji.

Ministarstvo zdravlja u četvrtak je saopštilo da je dan ranije zabilježeno 307 novih slučajeva, što je najviše za gotovo tri mjeseca i porast u odnosu na 293 u utorak. Ministarstvo je navelo da se očekuje da broj zaraženih nastavi da raste narednih dana, zbog čega se strahuje od nove krize u Izraelu.

U Izraelu su proteklih mjeseci otvorene radnje, restorani, škole i koncertne hale, te ukinute gotovo sve restrikcije nakon šte je vakcinisano oko 85 odsto punoljetnih građana. Sada se ta zemlja smatra ranim upozorenjem za druge države.

Premijer Naftali Benet u četvrtak je najavio kampanju da se vakcinišu hiljade djece do sredine mjeseca.

Trend rasta zaraženih je zabrinjavajući, mada i dalje nema većeg broja smrtnih slučajeva. Protekle dvije nedelje, registrovana je samo jedna žrtva koronavirusa. U Izraelu, obje doze vakcine primilo je je 5,1 od 9,3 miliona stanovnika. Još 400.000 je dobilo najmanje jednu dozu.

Ove nedjelje je zabilježen najveći broj vakcinisane djece i ponovo uvedeno obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru. Benet je prvi put imenovao komesara za koronavirus koji se će baviti dolascima putnika na glavni aerodrom "Ben Gurion", dok je ministar unutrašnjih poslova u srijedu naveo da su zvaničnici spremni da ga zatvore ako se trend rasta zaraženih pogorša.

Izraelska vlada prošle nedjelje je odložila otvaranje zemlje za vakcinisane turiste zbog strahovanja od širenja delta soja, prvobitno otkrivenog u Indiji.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG