Linkovi

Izrael pred sudom u Hagu o genocidu u Gazi


Zgrada Međunarodnog suda pravde u Hagu
Zgrada Međunarodnog suda pravde u Hagu

Izrael će se pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u Holandiji, kako bi osporio optužbe Južne Afrike za genocid zbog rata sa Hamasom u Pojasu Gaze, izjavio je portparol izraelske vlade.

Južna Afrika je u petak zatražila od suda hitnu naredbu kojom bi se proglasilo da je Izrael prekršio obaveze iz Konvencije o genocidu iz 1948. godine, tokom sukoba sa Hamasom.

„Država Izrael će se pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu kako bi odbacila apsurdnu krvavu klevetu Južne Afrike. Uvjeravamo lidere Južne Afrike, istorija će vam suditi i sudiće vam bez milosti“, rekao je portparol Ejlon Levi na online brifingu.

Južna Afrika je decenijama podržavala palestinski cilj za državom i uporedila je položaj Palestinaca sa položajem crnačke većine u Južnoj Africi tokom ere aparthejda, poređenje koje Izrael oštro poriče.

Međunarodni sud pravde je institut Ujedinjenih nacija za rješavanje sporova između država. Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je tužba neosnovana.

Advokati koji predstavljaju Južnu Afriku pripremaju se za saslušanje zakazano za 11. i 12. januar, rekao je Klejson Monjela, portparol južnoafričkog Odeljenja za međunarodne odnose i saradnju, u objavi na mreži X.

Rat je pokrenut napadom islamističkih militanata Hamasa 7. oktobra, u kome je, prema tvrdnjama Izraela, ubijeno 1.200 ljudi. Izrael je odgovorio vazdušnim i kopnenim napadom u kojem je poginulo više od 22.000 ljudi, tvrde palestinski zdravstveni zvaničnici. Iako podaci o žrtvama ne prave razliku između boraca i civila, ministarstvo je saopštilo da su 70% poginulih u Gazi žene i mlađi od 18 godina.

Izrael osporava podatke o palestinskim žrtvama i kaže da je ubijeno 8.000 boraca. Levi je naveo niz mjera koje je izraelska vojska preduzela da bi smanjila štetu prema civilima.

Rekao je da Hamas snosi punu moralnu odgovornost za rat koji je započeo i da ga je vodio iznutra i ispod bolnica, škola, džamija, domova i objekata UN. On je dodao, bez detaljnijeg objašnjenja, da je Južna Afrika saučesnik u Hamasovim zločinima nad Izraelcima.

Hamas, kojeg su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom grupom, poriče da koristi stanovništvo Gaze kao živi štit.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG