Linkovi

Izrael izvodi vazdušne napade, UNICEF upozorava da je broj ubijene djece bez presedana


Djeca u ruševinama kuće u Rafi na jugu Pojasa Gaze, 24. decembar 2023. (foto: AFP/SAID KHATIB)
Djeca u ruševinama kuće u Rafi na jugu Pojasa Gaze, 24. decembar 2023. (foto: AFP/SAID KHATIB)

Izraelska vojska je saopštila da su njihove snage izvele napad u četvrtak na Zapadnoj obali ciljajući ljude za koje tvrde da su pomogli u finansiranju ekstremističkog pokreta Hamas, dok je u Pojasu Gaze IDF nastavio sa vazdušnim napadima i kopnenim operacijama.

U saopštenju IDF-a navodi se da su u operaciji na Zapadnoj obali uhapsili 21 osobu i zaplijenili desetine miliona u izraelskoj valuti (jedan šekel vredi oko 0,3 dolara).

Izraelske snage su također izvele vazdušni napad u Dženinu, a kopnene trupe su pucale na Palestince kao odgovor na, kako je vojska saopštila, vatru koju su oni otvorili na izraelske trupe.

Napad na Zapadnoj obali bio je posljednji u dugoj seriji operacija koje je Izrael tamo izveo, navodeći da njihove snage sprovode antiterorističke aktivnosti.

Kancelarija UN za ljudska prava objavila je u četvrtak izvještaj u kojem se navodi da se situacija sa ljudskim pravima na Zapadnoj obali "brzo pogoršala" od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava saopštila je da je potvrdila 300 smrtnih slučajeva Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra, pri čemu su izraelske snage ubile 291 Palestinca, osam su usmrtili izraelski doseljenici, dok se za jednu žrtvu se ne zna da li ju je ubio IDF ili doseljenici.

UNICEF: Broj ubijene djece bez presedana

Direktorica UNICEF-a za Bliski istok i sjever Afrike Adele Khodr rekla je da je ove godine stradao rekordan broj djece na Zapadnoj obali, uključujući i Istočni Jerusalim.

"U proteklih 12 nedjelja ubijeno je 83-je djece, dvostruko više nego u cijeloj 2022. godini. Više od 576 je povrijeđeno, a ima i djece koja su zatočena. Također, i pristup i kretanje na Zapadnoj obali su veoma ograničeni", navela je Khodr u saopštenju.

"Mnoga djeca kažu da je strah postao dio njihovog svakodnevnog života. Boje se da izađu napolje, da idu u školu ili da se igraju. Dok svijet gleda užas u Pojasu Gaze, djeca na Zapadnoj obali žive svoju noćnu moru", upozorava UNICEF.

Khodr je navela da sve zaraćene strane moraju da poštuju međunarodno humanitarno pravo i zaštite djecu od nasilja, i njihovo osnovno pravo na život.

"Patnja djece na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalimu ne smije da padne u pozadinu ovog sukoba, jer je njegov dio", zaključuje se u saopštenju.

Palestinci bježe od izraelske kopnene ofanzije, u Kan Junisu, Pojas Gaze, 27. decembra 2023.
Palestinci bježe od izraelske kopnene ofanzije, u Kan Junisu, Pojas Gaze, 27. decembra 2023.

WHO: Misije visokog rizika pri isporuci zaliha

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je također saopštila da su njihovi timovi preduzeli "misije visokog rizika da isporuče zalihe, sa partnerima, bolnicama u sjevernoj i južnoj Gazi".

"Danas ponavljam poziv međunarodnoj zajednici da preduzme hitne korake za ublažavanje ozbiljne opasnosti sa kojom se suočava stanovništvo Gaze i ugrožavanja sposobnosti humanitarnih radnika da pomognu ljudima sa strašnim povredama, akutnom glađu i koji su u velikom riziku od bolesti", rekao je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Macron poziva Netanjahua da radi na prekidu vatre

Dok je Izrael i dalje fokusiran na kampanju za eliminaciju Hamasa, kojeg su SAD i drugi proglasili terorističkom organizacijom, francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da radi na održivom prekidu vatre uz pomoć regionalnih i međunarodnih partnera.

Pripadnici Hamasa su 7. oktobra prešli granicu sa Izraelom i napali izraelske zajednice na jugu zemlje, ubivši oko 1.200 ljudi, navodi Izrael. Hamas je također zarobio oko 240 talaca, od kojih 129 ostaje u Gazi.

Kao odgovor, Izrael je obećao da će slomiti Hamas i pokrenuo je vazdušni, kopneni i pomorski napad na Gazu. Izraelska ofanziva ostavila je ogromne dijelove Gaze u ruševinama i u njoj je ubijeno više od 21.000 Palestinaca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas.

Izraelska vojska saopštila je da je ubijeno 167 pripadnika IDF-a.

U izvještaju su korišteni neki materijali agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG