Linkovi

Predsjednik Izraela ponudio Netanjahuu da pokuša da formira vladu


Arhiva - Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozdravlja pristalice tokom izborne noći, u sjedištu njegove partije Likud, u Jerusalimu, Izrael.
Arhiva - Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozdravlja pristalice tokom izborne noći, u sjedištu njegove partije Likud, u Jerusalimu, Izrael.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin najavio je u utorak da je izabrao aktuelnog premijera Benjamina Netanjahua da pokuša da formira novu vladu.

Izbori 23. marta, četvrti u zemlji u protekle dvije godine, rezultirali su time da nijedna stranka nije osvojila većinu ili imala dovoljnu podršku za formiranje vladajuće koalicije.

Netanjahu će imati 28 dana da okupi koaliciju, uz mogućnost da zatraži produženje od dvije nedjelje ako to bude potrebno.

Ako se za to vrijeme ne formira vlada, Rivlin može zadati drugom kandidatu da pokuša da formira koaliciju.

U ranijim Rivlinovim konsultacijama sa strankama koje su osvojile mjesta u Knesetu koji ima ukupno 120 poslaničkih mjesta, Netanjahu je dobio preporuke 52 poslanika, dok je bivši ministar finansija Iair Lapid imao 45 potpisa, a bivši ministar odbrane Naftali Benet sedam.

Netanjahuu se sudi za primanje mita i prevaru. Izjavio je da nije kriv po optužnici.

Rivlin je u utorak rekao da zna da mnogi smatraju da kandidat protiv koga se vode krivične prijave ne bi trebalo da pretenduje na poziciju premijera, ali da zakon kaže: "Premijer može da nastavi sa svojom ulogom čak i kada se vodi sudski postupak protiv njega."

Rivlin je rekao da vjeruje u donošenje odluke da krivični postupak koji je u toku ne bi trebalo da bude faktor.

XS
SM
MD
LG