Linkovi

Eskalacija nasilja između Izraela i libanskog Hezbolaha


Posledice izraelskog vazdušnog udara nedaleko od Jaruna, pograničnog sela u blizini Izraea, u južnom Libanu, 10. decembra 2023.
Posledice izraelskog vazdušnog udara nedaleko od Jaruna, pograničnog sela u blizini Izraea, u južnom Libanu, 10. decembra 2023.

Nasilje je eskaliralo na libansko-izraelskoj granici, pošto je ekstremistički Hezbolah lansirao bespilotne letjelice i raketirao izraelske položaje.

Izrael je reagovao vazdušnim napadima na nekoliko gradova i sela na jugu Libana.

Izrael i Hezbolah, koji uživa podršku Irana, razmjenjuju vatru otkako je prije dva mjeseca izbio konflikt u Gazi, u najvećim neprijateljstvima od sukoba 2006. godine.

Borbe se vode u pograničnim područjima.

U Izraelskom vazdušnom napadu na grad Aitarun uništeno je pet kuća i oštećen veći broj, rekao je Ali Hijazi, lokalni zvaničnik.

"Božanska intervencija je spriječila da bilo ko bude ubijen. Tri žene i dva muškarca su ranjena", rekao je on Reutersu.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Viši zvaničnik Hezbolaha Hasan Fadlalah je Reutersu rekao da su izraelski vazdušni napadi "nova eskalacija" na koju ta grupacija reaguje.

Izraelska vojska je ranije saopštila da je presrela dva, kako je navedeno, sumnjiva leteća objekta.

Dvojica izraelska vojnika su ranjena, a nekoliko lakše povrijeđeno od gelera i udisanja dima, navodi se u saopštenju.

Ukazano je i da su izraelski borbeni avioni napali ciljeve za koje se vjeruje da su pod kontrolom Hezbolaha na teritoriji Libana, navodi se u saopštenju. Sirene su se oglasile u Izraelu na nekoliko lokacija uz granicu.

Iznad Bejruta očevici su primijetili dvije letjelice, koje su asocirale na borbene avione, ostavljajući za sobom trag.

Avioni ostavljaju tragove kondenzovane pare na nebu iznad Bejruta, Liban, 10. decembra 2023.
Avioni ostavljaju tragove kondenzovane pare na nebu iznad Bejruta, Liban, 10. decembra 2023.

U saopštenjima Hezbolaha se navodi da je cilj napada koje izvode podrška Palestincima u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je da će Bejrut biti pretvoren u Gazu ako Hezbolah započne sveobuhvatni rat.

UNIFIL, mirovne snage UN u južnom Libanu, navele su u saopštenju da se "povećava potencijal za pogrešnu procjenu koja bi mogla da izazove širi sukob".

Hezbolah je objavio da je u nedjelju bespilotnim letjelicama napao izraelsku komandnu poziciju u blizini mesta Jara. Također, saopšteno je i da su ispaljeni projektili Burkan, koji nose stotine kilograma eksploziva.

Izraelski vazdušni napadi također su prijavljeni na periferiji libanskog sela Jarun, nedaleko od lokacije još jednog od izraelskih položaja za koje je Hezbolah rekao da je gađao u nedjelju.

U tim vazdušnim napadima razbijeni su prozori na kućama, prodavnicama i školama u obližnjem selu Rmajh, rekao je Reutersu telefonom Toni Elias, sveštenik u tom mjestu.

U sukobima na granici u Libanu je poginulo više od 120 ljudi, uključujući 85 boraca Hezbolaha i 16 civila. U Izraelu je u neprijateljstvima poginulo sedam vojnika i četiri civila.

UNIFIL je saopštio da je granatiranjem u subotu oštećena karaula na jednom od njihovih položaja. Niko nije povrijeđen, a izvor požara je pod istragom, navodi se u saopštenju.

Izraelska vojska je saopštila da je Hezbolah u subotu uveče ispalio nekoliko raketa na Izrael i da je jedna od njih "lansirana sa 20 metara udaljenosti od baze Ujedinjenih nacija u južnom Libanu".

Nastavljajući da puca na Izrael iz oblasti koje se nalaze samo nekoliko metara od baze UN-a, Hezbolah "ugrožava živote vojnika UNIFIL-a", saopštila je izraelska vojska.

Hezbolah nije odmah odgovorio na izraelske navode.

UNIFIL je saopštio da je gađanje njihovih položaja "i bilo kakvo korištenje blizine naših položaja za pokretanje napada" neprihvatljivo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG