Linkovi

Priča majke i dvije kćerke koje su bile taoci Hamasa


Pristalice drže zastave dok izraelski taoci stižu u vojnu bazu Ofakim u južnom Izraelu, nakon što su oslobođeni iz Gaze, 30. novembar, 2023. (Foto: AFP / Menahem Kahana)
Pristalice drže zastave dok izraelski taoci stižu u vojnu bazu Ofakim u južnom Izraelu, nakon što su oslobođeni iz Gaze, 30. novembar, 2023. (Foto: AFP / Menahem Kahana)

Među taocima koje je nedavno oslobodio Hamas su i jedna Argentinka, porijeklom iz Izraela, i njene dvije male kćerke. Dok njihovi rođaci slave što su se bezbjedno vratile, zabrinuti su za njenog supruga, oca djevojčica, koji je ostao u zarobljeništvu.

Dok izlazi iz bolnice u Tel Avivu, u Izraelu, Diego Engelbert je smiren i zadovoljan. Upravo je vidio svoju sestru Karinu Engel, prvi put poslije nekoliko nedjelja. Nju su, zajedno sa njenim kćerkama Mikom i Juval, oteli teroristi Hamasa tokom napada na Izrael 7. oktobra.

„Nismo razgovarali, grlili smo se. Pet minuta sam je grlio, čvrsto.”

Engelbert kaže da mu je sestra ispričala neke detalje o vremenu provedenom u zarobljeništvu.

„Bile su u podrumu, u velikoj sobi... Soba je imala pod, ali sve je bilo blatnjavo i prljavo”, kaže Engelberg.

Diego kaže da je njegova sestra izgubila 11 kilograma tokom sedam nedjelja u zatočeništvu, da su taoci dobijali malo hrane i da su držani u podzemnim tunelima.

„Jednog dana bi dobili parče hleba i sira, a drugim danima malo pirinča... ostali bi gladni cijeli dan.”

Sada slobodna i na sigurnom, Karinina najmlađa kćerka konačno dobija pomoć ljekara, koja joj je bila potrebna još od napada.

„Juval, koja ima 11 godina, mora da ide na operaciju. Kada je oteta i odvedena u Gazu, vjerovatno je pogođena šrapnelom u nogu, i mora na operaciju."

Porodica je živela u kibucu Nir Oz, oko 5 kilometara od granice sa Gazom. Otac, Ronen Engel, i dalje je talac. Njegov brat, Dani Engel opisuje šta se desilo na dan napada.

„Moj brat je imao oružje. Izašao je sa oružjem, I ne znamo ništa o tome šta se dogodilo poslije toga”, kaže Engel.

Prošlo je skoro dva mjeseca od napada, i dok su 104 taoca oslobođena, procjenjuje se da Hamas još drži 143-oje talaca.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG