Linkovi

Dvoje mrtvih na Zapadnoj obali, Izrael napada Gazu, Palestinci ispaljuju rakete


APTOPIX
APTOPIX

Palestinski militanti ispalili su rakete iz Gaze prema Izraelu u subotu rano nakon što su izraelski avioni bombardovali ciljeve Islamskog džihada u enklavi tokom noći, pošto se nasilje prelilo na okupiranu Zapadnu obalu petog dana borbi.

Dvojica Palestinaca ubijena su u izraelskom napadu na predgrađe Nablusa na sjevernoj Zapadnoj obali, gdje su izbili sukobi, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Vojni glasnogovornik je rekao da su naoružani ljudi razmijenili vatru s izraelskim snagama.

Ranije je vojska saopštila da su avioni pogodili komandne centre Islamskog džihada i raketne bacače u operacijama pred zoru u Gazi. Zrnasti crno-bijeli snimci iz zraka koje su objavili pokazuju eksplozije i oblake dima koji se dižu sa bombardiranih lokacija.

Nekoliko sati kasnije militanti iz Gaze ispalili su rakete, uzrokujući sirene i šaljući Izraelce u pograničnim zajednicama u skloništa za bombe. Nema izvještaja o žrtvama unutar Izraela.

Egipat pokušava posredovati u primirju zbog najnovijeg izbijanja nasilja, u kojem su do sada poginula najmanje 33 Palestinca i jedan Izraelac. Više od 140 Palestinaca i najmanje 19 Izraelaca i stranaca poginulo je u sukobima od januara.

Palestinski zvaničnik upoznat s pregovorima o primirju opisao ih je kao "komplikovane" i "teške", ali je potvrdio da Kairo nastavlja sa svojim naporima.

Šest najviših komandanata Islamskog džihada ubijeno je od utorka, kada su izraelske snage pokrenule kampanju protiv te grupe, za koju su rekli da planira napade.

Islamski džihad, najveća naoružana grupa u Gazi nakon vladajućeg islamističkog Hamasa, od tada je ispalio više od 1.000 raketa, neke duboko u Izrael. Jedna žena je ubijena u četvrtak kada je pogođen stan u predgrađu Tel Aviva.

Najmanje četiri žene i šestoro djece poginule su u gusto naseljenoj Gazi, siromašnoj obalnoj teritoriji koju su Izrael i Egipat blokirali od 2007. Izrael kaže da su četiri Palestinca ubijena neispaljenim raketama u Gazi, što Islamski džihad negira.

Islamski džihad odbacuje koegzistenciju s Izraelom i propovijeda njegovo uništenje. Najviši ministri izraelske vjerske nacionalističke vlade isključuju bilo koju državu koju traže Palestinci na teritorijama koje je Izrael zauzeo u ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG