Linkovi

Izrael širi ofanzivu; Palestincima ponestaje mjesta kamo bi otišli


Palestinci pregledavaju štetu u stambenom području u Rafi na jugu Pojasa Gaze, nakon izraelskih zračnih napada rano 4. prosinca 2023.
Palestinci pregledavaju štetu u stambenom području u Rafi na jugu Pojasa Gaze, nakon izraelskih zračnih napada rano 4. prosinca 2023.

Izraelska vojska u ponedjeljak je obnovila svoje pozive na masovnu evakuaciju iz južnog grada Khan Younis, gdje su deseci tisuća raseljenih Palestinaca potražili utočište posljednjih tjedana, dok je proširila svoju kopnenu ofenzivu i bombardirala ciljeve diljem Pojasa Gaze.

Proširena ofenziva, nakon propasti jednotjednog prekida vatre, usmjerena je na eliminaciju vladara Hamasa u Gazi, čiji je napad na Izrael 7. listopada izazvao najsmrtonosnije izraelsko-palestinsko nasilje u desetljećima. Rat je već ubio tisuće Palestinaca i raselio više od tri četvrtine stanovništva teritorija od 2,3 milijuna Palestinaca, kojima ponestaje sigurnih mjesta na koja mogu otići.

Već pod sve većim pritiskom svog najvećeg saveznika, Sjedinjenih Država, čini se da Izrael pokušava zadati smrtni udarac Hamasu - ako je to uopće moguće, s obzirom na duboke korijene skupine u palestinskom društvu - prije novog prekida vatre. Ali sve veći broj borbi, za koje palestinski zdravstveni dužnosnici kažu da je usmrtilo nekoliko stotina civila otkako je primirje završilo u petak, dodatno povećava pritisak da se vrate za pregovarački stol.

Kopnena ofenziva je veći dio sjevera, uključujući velike dijelove grada Gaze, pretvorila u pustoš punu ruševina. Stotine tisuća ljudi potražilo je utočište na jugu, koji bi mogao doživjeti istu sudbinu, a i Izrael i susjedni Egipat odbili su prihvatiti bilo kakve izbjeglice.

Stanovnici su rekli da su tijekom noći i u ponedjeljak čuli zračne napade i eksplozije u i oko Khan Younisa nakon što je vojska bacila letke upozoravajući ljude da se presele južnije prema granici s Egiptom. U objavi na arapskom jeziku na društvenim mrežama rano u ponedjeljak, vojska je ponovno naredila evakuaciju gotovo dvadesetak četvrti u i oko Khan Younisa.

Halima Abdel-Rahman, udovica i majka četvero djece, rekla je da je prestala slušati takve naredbe. Pobjegla je iz svog doma u listopadu u područje izvan Khan Younisa, gdje ostaje kod rodbine.

"(Izraelska) okupacija vam kaže da odete u ovo područje, a onda ga bombardiraju", rekla je telefonom u nedjelju. “Stvarnost je da nijedno mjesto nije sigurno u Gazi. Ubijaju ljude na sjeveru. Ubijaju ljude na jugu.”

Rafa na jugu Pojasa Gaze, nakon izraelskih zračnih napada rano 4. prosinca 2023.
Rafa na jugu Pojasa Gaze, nakon izraelskih zračnih napada rano 4. prosinca 2023.

Ministarstvo zdravstva u Gazi kojom upravlja Hamas priopćilo je da je broj mrtvih na području od 7. listopada premašio 15.500, s više od 41.000 ranjenih. Ministarstvo ne pravi razliku između poginulih civila i boraca, ali kaže da su 70% poginulih žene i djeca.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva ustvrdio je da su stotine ubijene ili ranjene otkako je primirje završilo u petak rano ujutro. "Većina žrtava je još uvijek pod ruševinama", rekao je Ashraf al-Qidra.

Palestinsko odjeljenje za civilnu obranu priopćilo je da je u izraelskom napadu rano u ponedjeljak ubijeno troje njegovih spasitelja u gradu Gazi. Spasilačka služba Palestinskog Crvenog polumjeseca priopćila je da je jedan njihov volonter ubijen, a zaposlenik ranjen u udaru na kuću u urbanom izbjegličkom kampu Jabalia, također na sjeveru.

Novinar Associated Pressa u središnjem gradu Deir al-Balahu čuo je pucnjavu i zvuk tenkova južno od linije preko koje je Palestincima sa sjevera tjednima rečeno da se evakuiraju.

Nade za još jedno privremeno primirje izblijedjele su nakon što je Izrael pozvao svoje pregovarače kući tijekom vikenda. Hamas je rekao da razgovori o oslobađanju većeg broja talaca koje su palestinski militanti zarobili 7. listopada moraju biti vezani uz trajni prekid vatre.

Prethodno primirje olakšalo je oslobađanje 105 od oko 240 izraelskih i stranih talaca koji su odvedeni u Gazu tijekom napada 7. listopada, te oslobađanje 240 Palestinaca koje je Izrael zatvorio. Većina onih koje su obje strane oslobodile bile su žene i djeca.

Sjedinjene Države, zajedno s Katarom i Egiptom, koji su posredovali u ranijem prekidu vatre, kažu da rade na dužem primirju.

U međuvremenu, SAD vrši pritisak na Izrael da izbjegne veće masovno raseljavanje i ubijanje civila, što je poruka koju je istaknula potpredsjednica Kamala Harris tijekom posjeta regiji. Također je rekla da SAD neće dopustiti prisilno preseljenje Palestinaca iz Gaze ili okupirane Zapadne obale, niti prekrajanje granica Gaze.

Ali nije jasno koliko je daleko Bidenova administracija voljna ili sposobna ići u pritisku na Izrael da obuzda ofenzivu, čak i dok se Bijela kuća suočava sa sve većim pritiskom svojih saveznika u Kongresu.

SAD je obećao nepokolebljivu potporu Izraelu od napada 7. listopada, u kojem je poginulo više od 1200 ljudi, uglavnom civila, uključujući dostavu streljiva i druge pomoći Izraelu.

Izrael je odbacio prijedloge SAD-a da se kontrola nad poslijeratnom Gazom preda međunarodno priznatim palestinskim vlastima prije ponovnih napora da se sukob riješi uspostavom palestinske države.

Palestinci koji su iskoristili prošlotjedni predah da se opskrbe hranom i drugim osnovnim stvarima, te da pokušaju pokopati svoje mrtve, ponovno se bore da izbjegnu izraelsko zračno bombardiranje.

Izraelska vojska je rekla da su njeni borbeni zrakoplovi i helikopteri gađali ciljeve u Gazi, uključujući "tunele, zapovjedne centre i skladišta oružja". Priznao je "opsežne zračne napade u području Khan Younisa".

Tijela 31 osobe ubijene u bombardiranju središnje Gaze prebačena su u nedjelju u bolnicu mučenika Al-Aqsa u Deir al-Balahu, rekao je Omar al-Darawi, administrativni zaposlenik bolnice. Kasnije su djelatnici bolnice izvijestili o još 11 mrtvih nakon još jednog zračnog napada.

Izrael kaže da ne cilja civile i da je poduzeo mjere da ih zaštiti, uključujući naredbe za evakuaciju. Osim letaka, vojska je telefonskim pozivima te radio i TV emisijama pozvala ljude da se isele iz određenih područja.

Izrael kaže da cilja na operativce Hamasa i krivi militante za civilne žrtve, optužujući ih da djeluju u stambenim četvrtima. Tvrdi da je ubio tisuće militanata, bez pružanja dokaza. Izrael kaže da je nastradao najmanje 81 vojnik.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG