Linkovi

Egipat nastoji posredovati u prekidu vatre u Gazi, Hamas i Izrael suprotnih zahtjeva


Palestinci provjeravaju ruševine nakon izraelskog bombardiranja u Khan Yunisu u južnom pojasu Gaze 21. decembra 2023. godine.
Palestinci provjeravaju ruševine nakon izraelskog bombardiranja u Khan Yunisu u južnom pojasu Gaze 21. decembra 2023. godine.

SAD su rekle da se vode "veoma ozbiljni" pregovori o novom prekidu vatre u Gazi i oslobađanju još izraelskih talaca, ali su izgledi za dogovor ostali neizvjesni jer je Hamas insistirao da neće razgovarati ni o čemu manjem od potpunog okončanja izraelske ofanzive u palestinskoj enklavi.

Lider Hamasa Ismail Haniyeh posjetio je Egipat u srijedu prvi put u više od mjesec dana radi razgovora s egipatskim zvaničnicima koji žele posredovati u novom primirju.

Izvor upućen u pregovore rekao je da izaslanici intenzivno razgovaraju o tome koji bi od talaca koje još drže palestinski islamistički militanti u Gazi mogli biti oslobođeni u novom primirju i koje bi palestinske zatvorenike Izrael mogao osloboditi zauzvrat.

Islamski džihad, manja palestinska militantna grupa koja također drži taoce u Gazi, rekla je da će njen vođa posjetiti Egipat i narednih dana kako bi razgovarao o mogućem okončanju sukoba.

"Ovo su vrlo ozbiljne rasprave i pregovori i nadamo se da će oni negdje voditi", rekao je portparol Bijele kuće John Kirby novinarima na Air Force One u srijedu.

Ali Taher Al-Nono, Haniyehov savjetnik za medije, rekao je Reutersu da Hamas nije voljan razgovarati o oslobađanju još izraelskih talaca dok Izrael ne okonča svoju vojnu kampanju u Gazi i dok se obim humanitarne pomoći palestinskim civilima ne poveća.

"O pitanju zatvorenika se može pregovarati nakon što se ove dvije stvari postignu. Ne možemo govoriti o pregovorima dok Izrael nastavlja agresiju. Rasprava o bilo kojem prijedlogu u vezi sa zatvorenicima mora se dogoditi nakon prestanka agresije", rekao je Nono u intervjuu u Kairu.

Hamas odbacuje bilo kakvu daljnju privremenu pauzu u izraelskoj vojnoj kampanji i kaže da će razgovarati samo o trajnom prekidu vatre. "Razgovarali smo sa našom braćom u Egiptu, iznijevši naš stav o ovoj agresiji i hitnoj potrebi da je zaustavimo kao glavni prioritet", rekao je Nono.

Izrael je insistirao da se oslobode sve preostale žene i nemoćni muškarci među taocima, rekao je izvor upućen u pregovore, odbivši da bude identifikovan. Palestinci osuđeni za teška krivična djela mogli bi se naći na listi zatvorenika koje će Izrael osloboditi.

Izrael je započeo svoju kampanju u Pojasu Gaze s ciljem uništenja Hamasa, prije 10 sedmica, nakon što su njegovi borci 7. oktobra upali u Izrael. Uzeli su oko 240 talaca i ubili 1.200 ljudi, prema Izraelu.

Od tada, Izrael je izvršio masivan kopneni i vazdušni napad na primorsku enklavu. Ministarstvo zdravlja Gaze potvrdilo je skoro 20.000 smrtnih slučajeva, a vjeruje se da je još nekoliko hiljada tijela zarobljeno pod ruševinama.

Međunarodne humanitarne grupe kažu da je 2,3 miliona stanovnika Gaze dovedeno na ivicu katastrofe zbog velikog uništenja koje je protjeralo 90% njih iz svojih domova i ostavilo mnoge neuhranjene i bez čiste vode i medicinske njege.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je rekao da ne očekuje da će uskoro biti postignut drugi sporazum o oslobađanju talaca između Izraela i Hamasa.

Haniyehova posjeta Egiptu bila je rijetka lična intervencija u diplomatiji, nešto što je činio u prošlosti samo kada se činilo da je napredak vjerojatan. Posljednji put je otputovao u Egipat početkom novembra prije objave jedinog prekida vatre u ratu u Gazi do sada, jednonedeljne pauze u kojoj je oslobođeno oko 110 Hamasovih talaca.

Izrael nije javno komentarisao pregovore u Egiptu. Ali je isključio trajni prekid vatre i kaže da će pristati samo na ograničene humanitarne pauze dok Hamas ne bude poražen.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je u srijedu da će se rat završiti samo iskorijenjenjem Hamasa, oslobođenjem svih talaca i Gazom koja više ne predstavlja prijetnju Izraelu.

"Ko misli da ćemo zaustaviti, odvojen je od stvarnosti...Svi Hamasovi teroristi, od prvog do posljednjeg, su hodajući mrtvaci", rekao je on u izjavi u srijedu.

SAD, najbliži saveznik Izraela, pojačao je pozive u protekloj sedmici da svoj sveobuhvatni rat smanji u fokusiranu kampanju protiv lidera Hamasa i okonča ono što je Biden nazvao "neselektivnim bombardiranjem" koje uzrokuje ogromne civilne žrtve.

Kao ozbiljno prelijevanje iz rata, jemenske Huti snage ispaljuju rakete i bespilotne letjelice na komercijalne brodove u Crvenom moru kako bi naglasile podršku iranske arapske milicije zastupnicima Palestincima protiv Izraela, a SAD su ove sedmice uspostavile multinacionalne snage za zaštitu od napada.

U srijedu je vođa Hutija upozorio da će napasti američke ratne brodove ako njihove snage budu na meti Washingtona.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo je u četvrtak glasati o nastojanju da se poveća pomoć Pojasu Gaze nakon odlaganja na zahtjev SAD-a, saopćile su diplomate.

Pomoć u Gazi postepeno se povećavala posljednjih dana nakon otvaranja drugog prijelaza u enklavi. U srijedu su Kipar i Izrael rekli da istražuju otvaranje morske rute kako bi doveli više pomoći, iako nije postignut konačni dogovor.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG