Linkovi

Izrael kaže da je Hamasov "vojni okvir" u sjevernoj Gazi - "demontiran"


Palestinsko dijete ranjeno tokom izraelskog bombardiranja pojasa Gaze na liječenju je u bolnici Nasser u Khan Younisu, južni pojas Gaze, 6. januara 2024.
Palestinsko dijete ranjeno tokom izraelskog bombardiranja pojasa Gaze na liječenju je u bolnici Nasser u Khan Younisu, južni pojas Gaze, 6. januara 2024.

Izraelske snage završile su razgradnju Hamasovog "vojnog okvira" u sjevernoj Gazi, ubivši oko 8.000 militanata u tom području i zaplijenivši desetine hiljada komada oružja i milione dokumenata, rekao je u subotu vojni glasnogovornik.

Izraelski kontraadmiral Daniel Hagari rekao je na internet brifingu da je Izrael sada fokusiran na razbijanje Hamasa u centralnom i južnom pojasu Gaze, priznajući da će za to trebati vrijeme.

Hagari je rekla da će vojni napori Izraela u iskorenjivanju Hamasa iz centralne i južne Gaze biti učinjeni drugačije nego na sjeveru, ističući da su "izbjeglički kampovi u središnjem pojasu Gaze prepuni i puni terorista", navodeći i razrađenu mrežu podzemnih tunela na jugu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u saopćenju u subotu da rat protiv Hamasa "ne smije biti zaustavljen" dok Izrael ne postigne tri glavna cilja: "eliminirati Hamas, vratiti naše taoce i osigurati da Gaza više neće biti prijetnja Izraelu".

U međuvremenu, Izrael i Hezbolah su u subotu nastavili razmjenjivati vatru preko granice s Libanom, u jednom od najtežih dana prekograničnih borbi posljednjih sedmica.

Izraelski borbeni rezervisti i tenkovske snage učestvuju u obuci na libanskom frontu na Golanskoj visoravni koju kontrolišu Izrael, 4. januara 2024.
Izraelski borbeni rezervisti i tenkovske snage učestvuju u obuci na libanskom frontu na Golanskoj visoravni koju kontrolišu Izrael, 4. januara 2024.

Sirene za zračni napad oglasile su se širom sjevernog Izraela dok je libanonska grupa Hezbolah koju podržava Iran saopštila da je lansirala više od 60 raketa na izraelsku vojnu bazu. Izrael je rekao da je uzvratio udarom na "terorističku ćeliju odgovornu za lansiranja". Također se navodi da je pogodio nekoliko ciljeva Hezbollaha u južnom Libanu, uključujući vojne lokacije i "terorističku infrastrukturu". Hezbolah je rekao da je pet njegovih boraca ubijeno u izraelskim napadima.

Hezbolah je u saopćenju naveo da su njegovi udari na Izrael "početni odgovor" na ubistvo jednog od lidera Hamasa, Saleha al-Arourija, ranije ove sedmice. Hezbolah vjeruje da je Izrael odgovoran za napad u kojem je ubijen Arouri, ali Izrael nije preuzeo odgovornost.

Hamas i sigurnosni zvaničnici u regiji pripisali su napad u kojem je ubijen Saleh al-Arouri izraelskom dronu, iako Izrael to nije direktno priznao.

Hezbolah – poput Hamasa, militantne grupe koju podržava Iran, koju su Sjedinjene Države i drugi označile kao terorističku organizaciju – ispaljuje rakete preko sjeverne granice Izraela od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru.

Američki državni sekretar Antony Blinken i najviši diplomata Evropske unije Josep Borrell su u odvojenim putovanjima u regiju. Svaki od njih pokušava obuzdati prelijevanje iz tromjesečnog rata u Liban, Zapadnu obalu okupiranu od Izraela i brodske puteve na Crvenom moru, gdje pobunjenici Huti koji podržavaju Iran, sa sjedištem u Jemenu, napadaju komercijalna plovila povezana s Izraelom, u ono što je grupa nazvala kampanjom osvete izraelskom ratu protiv Hamasa u Gazi.

U video poruci koju je Hamas podijelio u subotu, šef Hamasovog političkog biroa Ismail Haniyeh rekao je da se nada da će Blinken biti "više fokusiran" na okončanje izraelske "agresije" u Gazi tokom posjete visokog diplomate regiji u više zemalja.

Pristalice Turske Vatan ili Patriotske stranke uzvikuju slogane tokom malog protesta protiv posjete američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena Turskoj, na trgu Uskudar u Istanbulu, Turska, 6. januara 2024.
Pristalice Turske Vatan ili Patriotske stranke uzvikuju slogane tokom malog protesta protiv posjete američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena Turskoj, na trgu Uskudar u Istanbulu, Turska, 6. januara 2024.

Izraelske odbrambene snage bacile su u subotu nove letke na naselja u centralnoj Gazi, pozivajući Palestince na evakuaciju. Stotine hiljada Palestinaca pobjeglo je u južnu Gazu tražeći utočište od borbi, ali borbe su ih tamo pratile.

Izrael je rano u subotu započeo napade na gradove Rafah i Khan Younis na jugu Gaze.

Na egipatskom graničnom prijelazu Rafah, pomoć palestinskom stanovništvu svedena je na puzanje, jer redovi stotina kamiona koji prevoze pomoć sedmicama čekaju da uđu u Gazu.

Dvojica američkih senatora izjavila su u subotu nakon posjete granici da skladište puno robe koju su odbili izraelski inspektori sadrži sve, od opreme za testiranje vode do medicinskih kompleta za porođaj beba.

Senatori Chris Van Hollen i Jeff Merkley ukazali su na glomazan proces koji usporava pružanje pomoći na opkoljenoj teritoriji - uglavnom zbog, kako kažu, naizgled proizvoljnih odbijanja izraelskih inspektora tereta pomoći koji nosi vitalnu humanitarnu opremu.

Gotovo cjelokupno stanovništvo u Gazi za svoj opstanak ovisi o humanitarnoj pomoći preko granice s Egiptom. Svaki četvrti Palestinac u Gazi gladuje, a ostali se suočavaju sa kriznim nivoom gladi, prema Ujedinjenim nacijama. Više od 85% stanovnika Gaze protjerano je iz svojih domova izraelskim bombardiranjem i kopnenim ofanzivama.

Bliski istok je bio žar od kada je Hamas koji podržava Iran pokrenuo teroristički napad na Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi, dok je oko 240 ljudi uzeo za taoce, saopštio je Izrael. Neki od talaca su oslobođeni, iako se oko 130 još uvijek drži u Gazi.

Reakcija Izraela je ubila više od 22.600 Palestinaca, od kojih su veliki postotak žene i djeca, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja Gaze. Nijedna strana ne pravi razliku između boraca i civila.

Neki materijal za ovaj izvještaj pružili su The Associated Press, Agence France-Presse i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG