Linkovi

Izraelski napadi na Libanon i Gazu


Gaza, 6. april 2023.
Gaza, 6. april 2023.

Izrael je u petak rano ujutro započeo vazdušne napade na Gazu i Liban, kao odmazdu za raketne napade na Izrael za koje vlada okrivljuje islamističku grupu Hamas.

Glasne eksplozije odjeknule su u dijelovima Gaze dok su izraelski avioni gađali ono za što je vojska rekla da su Hamasovi tuneli i lokacije za proizvodnju oružja.

Izraelska vojska je saopštila da je također gađala Hamasove objekte u južnom Libanu u napadima koji su pokrenuti u petak. Libanska televizijska stanica saopštila je da je došlo do eksplozija u južnom lučkom gradu Tiru.

Tenzije u regionu su nedavno porasle nakon sukoba između izraelske policije i Palestinaca unutar jerusalimske džamije Al-Aksa, trećeg najsvetijeg mjesta islama.

U petak je ponovo došlo do haosa u toj džamiji, kada je izraelska policija palicama napala palestinske vjernike koji su uzvikivali slogane Hamasa, izvijestila je agencija AP.

Izraelski zvaničnici naveli su da su dvije žene ubijene, a jedna ranjena u napadu vatrenim oružjem na njihovo vozilo u petak na okupiranoj Zapadnoj obali, blizu naselja Hamra. Policija je navela da traga za počiniocima.

Izrael je u četvrtak saopštio da je desetine raketnih napada lansirano na Izrael sa libanske teritorije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u petak: "Odgovor Izraela, večeras i u budućnosti imaće visoku cijenu".

Sjedinjene Države, Britanija i Ujedinjeni narodi, iako su priznali pravo Izraela na samoodbranu, pozvali su na uzdržanost.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG