Linkovi

Izrael: Više od 6.000 zaraženih u jednom danu


Arhiv - Tinejdžer u Izraelu se vakciniše protiv Covida.
Arhiv - Tinejdžer u Izraelu se vakciniše protiv Covida.

U Izraelu je 10. avgusta objavljeno da je za posljednja 24 sata zabilježeno više od 6.000 slučajeva zaraze korona virusom, najviše od početka februara.

Urađeno je više od 130.000 testova, a pozitivnih je bilo skoro pet posto.

Skoro 400 pacijenata je u teškom stanju, najviše od marta, a 64 na respiratoru, dva dana nakon što je Vlada Izraela pooštrila restrikcije u nastojanju da zaustavi širenje delta soja u zemlji.

U međuvremenu, oko 577.000 ljudi je primilo treću dozu vakcine, a 5,4 miliona od ukupno 9,3 miliona stanovnika je primilo drugu dozu, navode izraelski mediji.

U Izraelu još ima oko milion građana u dobu od 12 godina i starijih koji nisu primili prvu dozu.

Centri za kontrolu i sprečavanje bolesti SAD-a dodali su 9. avgusta Izrael na listu zemalja najvećeg rizika i savjetovali svojim građanima da izbjegavaju da tamo putuju.

Takođe je upozoreno da zbog trenutne situacije u Izraelu čak i potpuno vakcinisani putnici mogu biti izloženi riziku da se zaraze i šire virus.

Preporuka uključuje Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

Građani Izraela brinu da im prijeti novo zaključavanje, ali je ministar zdravlja Nican Horovic rekao 9. avgusta da je opšti karantin posljednja opcija, te da će vlada učiniti sve da to spriječi.

"Korona virus neće uskoro nestati", rekao je Horovic, objasnivši da se zemlja priprema da dugo živi s tim virusom.

Izrael pored ponovnog uvođenja propusnica za vakcinisane, one koji su preležali COVID-19 ili imaju negativan test, pooštrava mjere i na granicama.

Putnici koji dolaze gotovo iz svih osim deset zemlja na listi morat će da idu u produženu izolaciju bez obzira da li su vakcinisani.

Tu mjeru će, kako se očekuje, odobriti parlamentarni komitet.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG