Linkovi

Izrael nastavio bombardovanje Gaze, Hamas naveo da su 62 osobe ubijene tokom noći


Palestinci u oštećenoj stambenoj zgradi nakon izraelskog napada u Rafahu, južni pojas Gaze, 10. januara 2024.
Palestinci u oštećenoj stambenoj zgradi nakon izraelskog napada u Rafahu, južni pojas Gaze, 10. januara 2024.

Izraelske vazduhoplovne snage bombardovale su jutros jug Gaze, a Hamas je prijavio 62 smrtna slučaja tokom noći širom palestinske teritorije.

Očevici su rekli da su izraelski avioni pojačali napade na Kan Junis, grad koji je epicentar borbi posljednjih sedmica, prenosi AFP.

Sukobi se nastavljaju u trenutku posjete šefa američke diplomatije Antonyja Blinkena Bliskom istoku, u nastojanju da zaustavi širenje konflikta između Izraela i Hamasa.

Blinken će se danas prije podne u Kairu sastati sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem, čija je zemlja odigrala ključnu ulogu u uspostavljanju jednosedmičnog primirja krajem novembra.

Takođe, Izrael će danas pred Međunarodnim sudom pravde biti suočen sa optužbama za "genocidne akcije", za koje je izraelski predsjednik Isak Herzog rekao "nema ničeg užasnijeg i besmislenijeg".

Herzog je na sastanku sa Blinkenom kritikovao Južnoafričku Republiku za podnošenje tužbe sudu.

Prema podacima Hamasa, 23.357 Palestinaca ubijeno je u izraelskim vojnim operacijama od 7. oktobra.

Rat je počeo poslije napada palestinskih ekstremista na jug Izraela, u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi, a 240 oteto i odvedeno u Pojas Gaze.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG