Linkovi

Human Rights Watch: Izrael koristio bijeli fosfor u Gazi i Libanu


Italijanski vojnici mirovnih snaga UN-a pregledaju mali most koji je uništen u izraelskom zračnom napadu, u selu Maaliya na jugu Libana.
Italijanski vojnici mirovnih snaga UN-a pregledaju mali most koji je uništen u izraelskom zračnom napadu, u selu Maaliya na jugu Libana.

Human Rights Watch je u četvrtak optužio Izrael da koristi municiju od bijelog fosfora u svojim vojnim operacijama u Gazi i Libanu, rekavši da upotreba takvog oružja dovodi civile u opasnost od ozbiljnih i dugotrajnih povreda.

Zamoljena za komentar ovih tvrdnji, izraelska vojska je rekla da "trenutno nije upoznata s upotrebom oružja koje sadrži bijeli fosfor u Gazi". Nije dao komentar na navode organizacije za zaštitu prava o njihovoj upotrebi u Libanu.

Izrael bombarduje Gazu u znak odmazde za divljanje Hamasa u južnim izraelskim gradovima u kojem je ove sedmice ubijeno najmanje 1.300 ljudi. Najmanje 1.500 Palestinaca je ubijeno. Izrael je također razmijenio udare s libanonskom grupom Hezbolah.

Human Rights Watch je saopćio da je potvrdio video snimke snimljene u Libanu 10. oktobra i Gazi 11. oktobra koji pokazuju "višestruke zračne eksplozije bijelog fosfora ispaljenog iz zraka iznad luke u gradu Gazi i dvije ruralne lokacije duž granice između Izraela i Libana".

Dao je linkove na dva videa objavljena na društvenim mrežama na kojima se navodi da se "koriste artiljerijski projektili od 155 mm bijelog fosfora, očigledno kao dimne zavjese, označavanje ili signalizacija". Oba prikazuju scene u blizini granice između Izraela i Libana, navodi se.

Grupa nije dala linkove do video zapisa koji pokazuju njihovu navodnu upotrebu u Gazi. Palestinski TV kanali su posljednjih dana emitovali video na kojem se vide tanki pramenovi bijelog dima koji obrubljuju nebo iznad Gaze za koje kažu da je uzrokovan takvom municijom.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti tvrdnje grupe za ljudska prava. Izraelska vojska je 2013. saopćila da postepeno ukida municiju od bijelog fosfora za dimnu zavjesu koja je korištena tokom njene ofanzive u Gazi 2008.-2009., koja je privukla optužbe za ratne zločine različitih grupa za ljudska prava.
Vojska u to vrijeme nije rekla da li će također razmotriti upotrebu bijelog fosfora, koji je dizajniran za spaljivanje neprijateljskih položaja. Municija od bijelog fosfora može se legalno koristiti na bojnim poljima za pravljenje dimnih zavjesa, stvaranje osvjetljenja, obilježavanje ciljeva ili paljenje bunkera i zgrada.
Budući da ima legalnu upotrebu, bijeli fosfor nije zabranjen kao hemijsko oružje prema međunarodnim konvencijama, ali može izazvati ozbiljne opekotine i izazvati požar.
Bijeli fosfor se smatra zapaljivim oružjem prema Protokolu III Konvencije o zabrani upotrebe određenog konvencionalnog oružja.
Protokol zabranjuje upotrebu zapaljivog oružja protiv vojnih ciljeva koji se nalaze među civilima, iako ga Izrael nije potpisao i njime se ne obavezuje.
  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG