Linkovi

Izrael: Bolje se suprotstaviti Iranu ranije, nego kasnije


Arhiva - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu daje izjavu u Jerusalimu, 13. februara 2018.
Arhiva - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu daje izjavu u Jerusalimu, 13. februara 2018.

Novo oštro upozorenje iz Izraela upućeno Iranu podiže strahovanja od rata na Bliskom istoku.

Premijer Benjamin Netanjahu kaže da se Izrael sprema da se suprotstavi iranskoj "agresiji" - radije ranije, nego kasnije.

Govoreći na nedjeljnom sastanku kabineta u Jerusalimu, Netanjahu je optužio Iran za transfer naprednog oružja u susjednu Siriju, uključujući rakete i protivvazdušne baterije, čija je namjena da budu upotrijebljene protiv Izraela.

"Ne želimo eskalaciju", rekao je Netanjahu, "ali spremni smo za svaki scenario".

Oštra retorika uslijedila je nakon prezentacije na nacionalnoj televiziji prije nedjelju dana, u kojoj je Netanjahu otkrio ono za šta je rekao da su desetine hiljada dokumenata koji dokazuju da je Iran imao tajni nuklearni program koji bi mogao da bude brzo oživljen u bilo kom trenutku.

Dokumenta, koja je izraelska tajna služba prikupila u Tehenaru, mogli bi da osnaže prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz nukelarnog sporazuma sa Iranom, do 12. maja.

Tri evropske zemlje koje su potpisnice sporazuma, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, pokušale su da ubijede Trumpa da se ne povlači.

U intervjuu za Izraelski radio, bivši general Jizrael Zev rekao je da se čini da Netanjahu priprema naciju za rat.

On je rekao da bi Izrael mogao da izvede preventivne napade protiv iranskih postrojenja u Siriji, izazivajući da Hezbolah u Libanu ispali rakete na Izrael.

Netanjahu će posjetiti Moskvu u srijedu kako bi raspravljao o situaciji sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, glavnim moćnikom u Siriji. Putin će, bez sumnje, tražiti od Netanjahua da djeluje suzdržano.

Ali, Netanjahu je rekao kabinetu da Izrael mora da uči iz svoje istorije. On je rekao da nacije koje nisu pripravne da preduzmu blagovremene mjere protiv agresije, plaćaju mnogo veću cijenu kasnije.

XS
SM
MD
LG