Linkovi

Izrael: Netanjahu nije uspio da formira vladu prije isteka roka


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu tokom posete planini Meron.
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu tokom posete planini Meron.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin rekao je da će u srijedu kontaktirati stranke u izraelskom parlamentu Knesetu u vezi sa procesom formiranja vlade nakon isteka 28-dnevnog perioda u kojem aktuelni premijer Benjamin Netanjahu nije uspio da sastavi novu vladajuću koaliciju.

Netanjahuov neuspjeh vratio je proces Rivlinu, za koga se očekuje da će narednih dana jednom od Netanjahuovih protivnika pružiti priliku da formira vladu.

Među vjerovatnim kandidatima su Jair Lapid, čija je centristička stranka Ješ Atid završila na drugom mjestu iza Netanjahuove desničarske stranke Likud na martovskim izborima i Naftali Benet, šef male vjerske, nacionalističke stranke Jamina.

Rivlin takođe ima mogućnost da od parlamenta zatraži da jednog od svojih članova izabere za premijera.

Proces traženja koalicione vlade bio je neophodan nakon što ni jedna stranka nije uspjela da osvoji većinu u Knesetu koji ima 120 mjesta, na glasanju 23. marta, što su bili četvrti izraelski izbori u manje od dvije godine.

Netanjahu je razgovarao sa nizom rivala i načinio uvertiru bez presedana lideru male islamističke arapske stranke tokom njegovog neuspjelog pokušaja da skupi većinu.

Desničarske i jevrejske vjerske stranke, kao i tradicionalne ljevičarske i centrističke stranke, udvarale su se strankama koje predstavljaju izraelsku arapsku manjinu od oko 20 odsto, potencijalno ih tako osnažujući da utiču na vladu prvi put poslije više decenija.

71-godišnji Netanjahu premijer je od 2009. godine, nakon što je devedesetih godina obavljao istu funkciju tri godine. Borio se za ostanak na funkciji kroz dvije godine političkog zastoja zbog neuspješnih izbora.

Sudi mu se zbog optužbi za krivičnu korupciju, a on je negirao bilo kakvo nezakonito djelovanje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG