Linkovi

Iznošenje žalbi na presudu Ratku Mladiću zakazano za juni


Arhiv - Ratko Mladić
Arhiv - Ratko Mladić

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS), iznošenje žalbi na presudu Ratku Mladiću, zakazao je za 16. i 17. juni ove godine, saopćeno je iz ove institucije.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno u saopćenju MMKS, zaključili da se on oporavlja dobro i da je razumno očekivati da je vrijeme od šest sedmica oporavka dovoljno.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine, Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina 1992. godine.

U saopćenju stoji da je termin iznošenja žalbi podložan promjenama zbog koronavirusa. Također se navodi da mjere zabrane putovanja u Holandiji traju do 15. maja 2020. godine.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u žalbenom vijeću koje će donijeti konačnu presudu.

Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine.

XS
SM
MD
LG