Linkovi

Pobjeda demokrate u Alabami imat će velike posljedice za Trumpovu agendu


Doug Jones, novoizabrani senator iz Alabame
Doug Jones, novoizabrani senator iz Alabame

Demokrata Doug Jones napravio je veliko iznenađenje pobjedom nad republikancem Roy Mooreom na specijalnim izborima za američki Senat u Alabami, saveznoj državi na koju je Republikanska stranka uvijek mogla da računa kao svoje uporište, na konzervativnom jugu SAD.

Ovi izbori imaće velike posljedice, ne samo za Republikansku stranku, već i za političku agendu predsjednika Donalda Trumpa, pred ključnu 2018. godinu.

Masa ljudi koja je pratila ishod izbora u Alabami u izbornom štabu Douga Jonesa počela je da slavi kada je nekoliko vodećih medija proglasilo demokratu pobjednikom specijalnih izbora, organizovanih da bi se popunilo mjesto, koje je ostalo upražnjeno odlaskom Jeffa Sessionsa na položaj sekretara za pravosuđe.

Jones je smatran autsajderom u trci protiv republikanskog kandidata Moorea. Sve dok Mooreovu kampanju nisu poremetile optužbe da je bivši sudija seksualno zlostavljao ili proganjao tinejdžerke, kada je bio u svojim 30-im i radio kao lokalni tužilac, tokom 1970-tih.

U svom pobjedničkom govoru, Jones je istakao da su u trci presudne bile zajedničke ljudske vrednosti.

“Na kraju krajeva, čitava trka je bila o dostojanstvu i poštovanju, naša kampanja je počivala na vladavini prava, na ljubaznosti i pristojnosti, na tome da se pobrinemo da obezbjedimo da svi u ovoj državi, bez obzira gdje žive, dobiju fer priliku u životu”.

Bivši američki tužilac, Jones je pobjedio zahvaljujući velikom odzivu Afroamerikanaca, koji su ga podržali zbog toga što je tokom 1990-ih uspješno krivično gonio dvojicu članova Ku Klux klana, optuženih za bombaški napad na jednu crnačku crkvu u Birminghamu 1963. godine, kada su poginule četiri devojčice. Taj događaj zgrozio je zemlju na vrhuncu Pokreta za građanska prava.

“Alabama je bila na prekretnici, mi smo bili na prekretnici u prošlosti i na žalost obično smo birali pogrešnu stazu… večeras, dame i gospodo, pošli ste pravim putem”.

Čak i prije tvrdnji o seksualnom nedoličnom ponašanju, Moore je bio ozloglašen u Alabami zbog svojih ultrakonzervativnih gledišta, koja su dovela do toga da je dva puta bio smijenjen sa mjesta glavnog sudije u državnom Vrhovnom sudu - jednom zbog toga što nije postupio u skladu sa naredbom federalnog suda da ukloni sa vidnog mjesta u sudnici Deset božijih zapovjesti, a drugi put zbog prkošenja presudi Vrhovnog suda da se legalizuje brak između osoba istog pola.

Uprkos optužbama, Moore je dobio podršku predsjednika Trumpa. Čak i kada su rezultati izbora ukazali na jasnu pobjedu Jonesa, Moore je odbio da prizna poraz.

“Ali mi isto tako znamo da Bog uvijek ima kontrolu. Dio problema sa ovom kampanjom je to što smo prikazani u nepovoljnom i nereligioznom svjetlu. Gurnuti smo u rupu, da tako kažem”.

Predsjednik Trump je čestitao Jonesu na pobjedi u poruci na Twitteru kasno sinoć, ali je obećao da će Republikanci ponovo vratiti to mjesto na izborima 2020. godine.

Jonesova pobjeda smanjuje ionako tijesnu većinu koji su republikanci imali u Senatu, koji ima 100 mjesta, na razmjeru 51 prema 49 i pruža demokratama veliki podstrek pred kongresne izbore naredne godine na polovini mandata predsjednika Trumpa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG