Linkovi

Izetbegović i Vučić se sastali sa Erdoganom


Prema najavama, jedna od tema razgovora je trasa brze ceste Sarajevo – Beograd
Prema najavama, jedna od tema razgovora je trasa brze ceste Sarajevo – Beograd

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u Istanbulu sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom (Redžep Tajip Erdoan).

Prethodno se danas prijepodne Vučić odvojeno susreo sa Erdoganom, a Izetbegović sinoć u palati Mabeyn u Istanbulu.

Vučić je u petak u Davosu, najavljujući sastanak sa Erdoganom i Izetbegovićem rekao da će razgovarati "o odnosima Srba i Bošnjaka, o odnosima i pravoslavaca i muslimana, da vidimo kako to u budućnosti možemo zajednički da sagledamo".

Srbijanski predsjednik je kazao i da će sa Erdoganom razgovarati o bilateralnoj saradnji Srbije i Turske, te da ne očekuje da će to biti "sasvim laki razgovori".

Očekuje se da će jedna od tema razgovora, kako prenose bosanskohercegovački mediji, biti saradnja u regiji i trasa brze ceste Sarajevo – Beograd.​

Ovu vijest prvobitno je nagovijestio portparol Predsjedništva Turske i zamjenik generalnog sekretara Ibrahim Kalin, boraveći u Bosni i Hercegovini.

Ibrahim Kalin je novinarima u Sarajevu rekao da Turska nastoji da poveća broj investicija u regionu Zapadnog Balkana i poboljša bilateralne odnose koji su već dobri.

Kazao je i da je očuvanje trajnog mira i stabilnosti na području Balkana od izuzetne važnosti i da Turska, kako je rekao, ne želi da vidi bilo kakve etničke tenzije.

Prema riječima Ibrahima Kalina, Vlada Turske je u stalnom kontaktu sa državnicima svih zemalja regiona kako bi pomogla u očuvanje mira i stabilnosti.

Podsjetio je da je između Turske i Srbije potpisano više od 20 sporazuma i to će, kako je rekao, biti prilika da se razgovara i o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd.

Da će o izgradnji auoputa Sarajevo – Beograd biti riječi tokom sastanka u Ankari, svjedoči i razgovor člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ministra saobraćaja i komunikacija BiH Ismira Juska, u subotu, u Sarajevu.

Kako je saopšteno nakon susreta, ministar Jusko je Izetbegoviću predočio da su do sada definisana dva prijedloga buduće trase, odnosno najizglednija pravca, i to Sarajevo – Beograd preko Tuzle, i Sarajevo – Beograd preko Višegrada.

Parlament Federacije BiH donio je odluku da ova saobraćajnica prema Beogradu ide preko Tuzle, pa dalje preko Brčkog i Bijeljine, što su podržale i lokalne vlasti u tom području.

Vlada Republike Srpske ovaj pravac izgradnje ne podržava i zalaže se da autoput Sarajevo – Beograd ide preko istočne Bosne, preko Višegrada, odnosno Goražda.

Nakon trilateralnog susreta u Ankari, Predsjedništvo BiH u srijedu odlazi u Brisel u kojem će se susresti sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom i predstavnicima Evropska narodna partija (EPP).

Tema razgovora je, kako mediji prenose, Izborni zakon BiH.

U dvodnevnu posjetu Briselu Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić odlaze na poziv Junckera i EPP-a.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope nedavno je usvojila Rezoluciju o Bosni i Hercegovini u kojoj se bh. vlasti pozivaju da najkasnije šest mjeseci prije održavanja Opštih izbora, koji se održavaju u oktobru, usvoje novi Izborni zakon.

Izmjene izbornog zakona su već nekoliko godina jedno od gorućih političkih tema u Bosni i Hercegovini.

Izmjene je potrebno uskladiti i s Ustavom BiH, ali i s neimplementiranom presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci".

U Parlamentu BiH postoje dva prijedloga izmjena Izbornog zakona i to prijedlog Hrvatskog narodnog sabora (HNS), odnosno Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), te prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG