Linkovi

Krivične prijave protiv Izetbegovića i Softića


Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) danas je podnesena krivična prijava protiv bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića zbog zloupotrebe službenog položaja, te protiv Sakiba Softića zbog lažnog predstavljanja, a u vezi sa pokretanjem revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

Prema krivičnoj prijavi Narodnog demokratskog pokreta (NDP) iz Republike Srpske (RS) Bakir Izetbegović je zloupotrebom službenog položaja “napravio nepopravljivu štetu po BiH”.

Kako je navedeno, zloupotrebom ovlaštenja Izetbegović je ugrozio ustavni položaj ove institucije, nanoseći tako “nesagledive nematerijalne štete državi BiH i žrtvama rata 1992. -1995. godine”.

Zloupotrebom položaja, kako je navedeno, ugroženi su i međunacionalni i politički odnosi u BiH, što je dovelo do blokade rada državnih institucija i međuentiteske saradnje, dok su na međunarodnom planu pogoršani odnosi sa Republikom Srbijom kao strankom u postupku.

U prijavi NDP-a stoji da je po nelegalnom i nelegitimnom nalogu bošnjačkog člana Predsjedništva, Sakib Softić podnio zahtjev za reviziju, lažno predstavljajući se kao akreditovani agent BiH u postupku pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi protiv Republike Srbije.

Na konferenciji za novinare povodom podnošenja krivičnih prijava, predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je upitna i validnost presude iz 2007. godine, jer odluka Predsjedništva BiH kojom je Softić imenovan za agenta, nikada nije objavljena u Službenom glasniku BiH, što znači da nije stupila na snagu.

“Softić u postupku tada nije imao uopšte legalitet, a upitan je i legitimitet", izjavio je Čavić.

On je istakao da su u prijavama pružili dokaze koji potvrđuju da se radi o neovlaštenom vršenju službene radnje i lažnom predstavljanju.

“Smatrali smo da ove dvije tužbe treba da budu shvaćene kao naš pokušaj da se pitanja pravne prirode rješavaju u pravnim institucijama. Ovo jeste proizvelo političke posljedice, ali naša namjera je da pravno pitanje dobije pravni epilog", poručio je Čavić.

Predsjednik Socijaldemokratkse partije BiH (SDP) Nermin Nikšić komentirao je podnošenje krivičnih prijava, rekavši kako je on podržao reviziju presude kako bi se žrtvama omogućilo da dođu do pravde, međutim, nije se smjela zanemariti odluka po kojoj Softić nema legitimitet da zastupa BiH pred Sudom u Hagu.

Nermin Nikšić
Nermin Nikšić

"Ako svjesno čekate zadnji dan da podnesete zahtjev za reviziju i svjesni ste da čovjek nema legitmitet, onda se to kosi sa svim zakonskim, ali prije svega i moralnim političkim normama. Ja mislim da je ovo veleizdaja države BiH i njenih interesa jer to služi na čast onima koji su to uradili i koji se danas kriju iza naroda i koji su interese žrtava podredili svojim uskim političkim interesima”, poručio je Nikšić.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG