Linkovi

IZETBEGOVIĆ: Izjava predsjednika Češke da BiH može postati utočište teroristima nije utemeljena na činjenicama


Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) odbacio je izjavu predsjednika Češke Miloša Zemana da BiH, zbog nacionalnog sastava, može postati baza pripadnika Islamske države.

„Ta izjava nije utemeljenа na činjenicama i daleko je od stvarnog stanja stvari”, reagovao je Izetbegović putem saopćenja.

U intervjuu za češki Bles, Zeman je rekao da prilikom pobjede nad Islamskom državom u Siriji i Iraku postoji opasnost premještanja terorista u Evropu, kao i da bi mogli formirati bazu u BiH.

„Mislim da kada bi pošlo za rukom, a nadam se da hoće, da se pobijedi teritorijalni ISIL u Iraku i Siriji, da prijeti opasnost da će teroristi osim toga što će se premjestiti u Afganistan stvoriti kod nas europsku terorističku bazu. Takva baza može biti u BiH s obzirom na nacionalni sastav. Kada bi se upravo tamo koncentrirali ljudi koji bježe nakon poraza u Europu, to bi bila opasnost”, prenijeli su mediji izjavu predsjednika Češke.

Miloš Zeman, predsjednik Češke
Miloš Zeman, predsjednik Češke

Izetbegović je odgovorio da se institucije BiH suprotstavljaju nasilnom ekstremizmu i terorizmu i da sarađuju sa međunarodnim partnerima.

„BiH je prva država u regionu koja je učešće svojih državljana u stranim paravojnim formacijama i organizacijama proglasila krivičnim djelom. To je rezultiralo time da u 2016. godini nije bilo zabilježenih odlazaka na strana ratišta”, obrazlaže Izetbegović.

U saopćenju Izetbegović je iznio brojke o državljanima BiH koji su boravili ili su i dalje prisutni na sirijskom ratištu.

Navodi da je oko 240 državljana BiH, od kojih 54 iz dijaspore, otputovalo na sirijsko i iračko ratište sa namjerom pridruživanja Islamskoj državi. Od tog broja, kako saopćava Izetbegović, oko 110 državljana BiH i dalje se nalazi na ratištu, dok se njih 44 vratilo u BiH, a polovina je procesuirana i osuđena na zatvorske kazne.

„Imajući u vidu navedene činjenice, jasno je da ne postoje nikakve realne pretpostavke da BiH može postati baza ISIL-a, kako to insinuira Zeman”, smatra Izetbegović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG