Linkovi

Izetbegović: "Sadašnja kriza neće pretjerano utjecati na odnose Zagreba i Sarajeva"


Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH

"Zagreb daje svoje mišljenje i stavove. Ne bih rekao da se nešto osobito miješa. Za sada“, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

U Baltimoreu se održava poslovni američko-balkanski forum na kojem sudjeluje oko 400 političara, poduzetnika i ekonomista. Među njima je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Prvo smo ga pitali o najnovijoj političkoj krizi u Federaciji BiH u kojoj dva politička bloka - jedan koji predvode HDZ-a i HDZ 1990, te drugi koji predvodi SDP - nisu postigli sporazum o formiranju vlasti:

Izetbegović: "Žao mi je što nismo postigli kompromis i što je pitanje jednog ili dva ministarska mjesta dovelo do ovakve krize u zemlji. Mislim da bi bilo bolje da su dva HDZ-a prihvatili jednu dosta dobru ponudu u kojoj im je nuđeno mjesto premijera u Vijeću ministara i davala im dvije trećine pozicija što otprilike odgovora njihovim izbornim rezultatima“.

GA: Što i kako dalje, kako saznati tko je u pravu SDP ili dva HDZ-a?

Izetbegović: "Čekat ćemo odluku Ustavnog suda da vidimo tko je tu u pravu. Mislim da su pogriješili što su napravili blokadu koja je trajala pet mjeseci. Trebalo je pustiti da se formira vlast i dva HDZ-a su trebala prihvatiti ponudu SDP-a. Nikada nitko od nas neće biti 100 posto zadovoljan sa situacijom. Nisu ni trebali tražiti sto posto. Ovo je normalno moje gledanje na situaciju kao bošnjačkog političara. Možda su dva HDZ-a u nekim stvarima u pravu, ali ovo je moje viđenje stvari“.

GA: Kako vidite odnos Sarajeva i Zagreba u ovom trenutku?

Izetbegović: "Mislim da će ova situacija baciti izvjesnu sjenu, ali ne bih rekao da će okrenuti smjer odnosa između Zagreba i Sarajeva. Taj smjer znači popravljanje odnosa, dogovori, suradnja…ne bih rekao da će sadašnja kriza pretjerano utjecati na naše odnose“.

GA: Na upit smatra li da se službeni Zagreb miješa u unutarnje stvari u BiH, gospodin Izetbegović odgovara:

Izetbegović: "Daje svoje mišljenje i svoje stavove. Ne bih rekao da se nešto osobito miješa. Za sada“.

XS
SM
MD
LG