Linkovi

Rezultati izbora u Virginiji i New Jerseyju loš znak za Bidena pred kongresne izbore 2022.


Predsjednik Joe Biden na skupu podrške demokratskom kandidatu za guvernera Virginije, 26. oktobar 2021.
Predsjednik Joe Biden na skupu podrške demokratskom kandidatu za guvernera Virginije, 26. oktobar 2021.

Republikanci su pobijedili u trci za guvernera Virginije, dok su u New Jerseyju izgubili "za dlaku" i to nije dobar znak za aktuelnog predsjednika Joe Bidena pred kongresne izbore 2022.

Republianakc Glenn Youngkin​ pobijedio je bivšeg demokratskog guvernera Virginije Terryja McAuliffea​. Youngkin​ se dovoljno distancirao od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da bi pridobio umjerene glasače, koji su na prošlim predsjedničkim izborima glasali za Bidena.

U New Jerseyju, aktuelni demokratski guverner Phil Murphy​ u tijesnoj trci je pobijedio republikanca Jacka Ciattarellija, iako u toj državi ima čak milion više registrovanih demokratskih glasača u odnosu na republikanske. Associated Press je objavio da je Murphy pobijedio.

Obojica republikanaca su dobila dosta glasova u predgrađima, od neopredjeljenih glasača kojima se nije dopadala Trumpova politika. S druge strane, Biden je lako dobio i Virginiju i New Jersey na predsjedničkim izborima, a ovaj razvoj situacije može da ugrozi demokratsku većinu u Kongresu kada se 2022. bude birao cijeli Predstavnički dom i trećina Senata.

Ako republikanci dobiju većinu u samo jednom od dva doma Kongresa, moći će da blokiraju usvajanje Bidenovih zakonskih prijedloga. Također, poraz demokrata u Virginiji daje Trumpu priliku da kritikuje Bidena i ponovo krene u izbornu trku 2024.

Biden, čiji su prošlonedjeljni rejtinzi najmanji otkako je postao predsjednik, nije direktno preuzeo odgovornost za izborni poraz.

"Ljudi su uznemireni i nesigurni zbog mnogo stvari, od Covida, preko škole, do poslova, pa i do toga koliko košta galon benzina. Ako Kongres usvoji moju incijativu 'Izgradimo ponovo bolje' (Build Back Better), biću u poziciji da popravim mnogo toga, i to brzo", kazao je predsjednik SAD.

Lideri demokrata u Kongresu teže ka tome da se usvoji Bidenov zakonski predlog o infrastrukturi vrijedan 2,75 hiljada milijardi dolara, kao i zakonski prijedlozi o socijalnoj zaštiti i klimatskim promjenama. Međutim, demokrate međusobno ne mogu da pomire progresivne i umjerene članove stranke koji imaju različita viđenja o zakonima.

Kako su republikanci dobili Virginiju?

Glenn Youngkin se u kampanji fokusirao na bijes roditelja školaraca u Virginiji, koji nisu bili zadovoljni time kako su se škole borile sa Covidom.

Također se bavio "kritičkom rasnom teorijom" (koja objašnjava kako su američki zakoni zasnovani na rasizmu), odnosno obećao je da će ukinuti njeno učenje u školama - iako su škole saopštile da đaci o tome ne uče.

On se dovoljno distancirao od Trumpa u kampanji, ali je vodio računa o tome da ne razljuti njegovu bazu, pa nije glasno podržavao Trumpove tvrdnje o pokradenim predsjedničkim izborima.

Zbog toga, njegov protivkandidat McAuliffe, nije uspio da dobije izbore na povezivanju Youngkina sa Trumpom.

Trump je ipak preuzeo zasluge za Youngkinovu pobjedu i u saopštenju zahvalio "njegovoj bazi" što ga je podržala.

Republikanci su također ugrozili demokratsku većinu u skupštini Virginije, pa djeluje da će sada obje stranke imati po 50 delegata.

XS
SM
MD
LG