Linkovi

Maduro pobijedio na izborima u Venecueli. Izborni proces SAD smatra nelegitimnim.


Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro osvojio je još jedan šestogodišnji mandat, saopštila je izborna komisija Venecuele.

Izbore u nedjelju je bojkotovala opozicija zbog "krunisanja" diktatora, a osudila ih je i međunarodna zajednica.

Maduro se poslije pobjede obratio svojim pristalicama u Karakasu i rekao da je pobjedom ostvario "historijski rekord".

Bivši guverner Henri Falcon, koji je bio glavni Madurov protivkandidat, rekao je da "ne priznaje validnost izbornog procesa, da nije bilo izbora i da u Venecueli mora ponovo da se glasa". Isto je zatražio i drugi protivkandidat Javier Bertucci, drugi protivkandidat, takođe je zatražio ponavljanje izbora.

Falkon je osudio vladu za postavljanje crvenih šatora blizu biračkih mjesta, gdje su birači mogli da skeniraju bonove poslije glasanja i osvoje nagradu. Kritičari kažu da se tako kupuju glasovi.

Predsjednički izbori u Venecueli, 20. maj 2018.
Predsjednički izbori u Venecueli, 20. maj 2018.

Pobjeda Nicolasa Madura mogla bi da izazove uvođenje dodatnih sankcija, uključujući i američke na naftu.

Portparolka Sate Departmenta Heather Nauert rekla je da "takozvani izbori u Venecueli nisu legitimni". "SAD stoje uz ljude u Venecueli i podržavaju njihovo pravo da izaberu svoje predstavnike na slobodnim i fer izborima".

Nicolas Maduro, koji sebe naziva "sinom Huga Chaveza", rekao je da se bori protiv "američke imperijalističke zavjere da sruši socijalizam i oduzme bogatstvo zemljama OPEK-a".

Njegovi protivnici tvrde da je uništio nekada bogatu Venecuelu, a ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da stanovnici Venecuele krive Madura za probleme u zemlji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG