Linkovi

Izbori u Francuskoj: Macronovi centristi imaju prednost ispred ljevice u prvom krugu


Predsjednik Francuske Emmanuel Macron napušta glasačku kabinu prije čina glasanja na francuskim parlamentarnim izborima. (Foto: AP/Ludovic Marin, Pool)
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron napušta glasačku kabinu prije čina glasanja na francuskim parlamentarnim izborima. (Foto: AP/Ludovic Marin, Pool)

Centristička alijansa francuskog predsjednika Emmanuela Macrona pobijedila je u nedjelju u prvom krugu izbora za donji dom sa malom razlikom u odnosu na lijevi blok Jeana-Luca Melenchona, iako je vjerovatno da će povećati svoju prednost sljedećeg vikenda.

Macronov "Ensambl! Savez centrističkih partija" osvojio je u nedjelju 25,75 odsto glasova, prema konačnom rezultatu Ministarstva unutrašnjih poslova, dok je Melenchonov blok NUPES na drugom mjestu sa 25,66 odsto.

Sa narastajućom inflacijom koja je podigla troškove života i smanjila plate, Macron se mučio da nadogradi svoj reizbor u aprilu, a Melenchon ga je predstavio kao borca za slobodno tržište koji više namjerava da zaštiti bogate nego siromašne porodice.

Francuski list Monde, koji je naklonjen progresivnosti, objavio je u ponedjeljak da svoje sopstvene rezultate koji pokazuje da je lijevi blok pobijedio na narodnim izborima u cijeloj zemlji, a neki ljevičarski političari rekli su da je zvanični rezultat potcijenio njihov glas.

"Vještački, Ministarstvo unutrašnjih poslova nastoji da pokaže kandidate Macrona na vrhu", rekao je za televiziju LCI Manuel Bompard, jedan od Melenchonovih najviših saveznika.

On je rekao da su neki kandidati, uključujući i prekomorske teritorije, koji su javno rekli da podržavaju NUPES, ali se zvanično ne kandiduju kao dio bloka, trebalo da budu uključeni u zvanični broj.

Ministar za budžet Gabriel Attal odbacio je komentare Bompardaa, rekavši: "Oni (ljevica) uvijek dovode u pitanje brojeve... to je njihova specijalnost".

Bompard je ranije na Twitteru rekao da oko 200.000 glasova za NUPES nije uračunato u zvanični rezultat. Nije iznio nikakve dokaze.

Iako je rezultat u prvom krugu značajan pokazatelj političke temperature, očekuje se da će francuski sistem glasanja u dva kruga – osmišljen da donese stabilnost – favorizovati Macronov blok.

"Mislim da morate da vidite kraj meča prije nego što donesete bilo kakve zaključke", rekla je u ponedjeljak portparolka vlade Olivia Gregoire. "Kampanja još nije završena."

Predsjednički savez je u dobroj poziciji da obezbjedi najveći broj mjesta u drugom krugu izbora u nedjelju. Ali glavni instituti za ispitivanje javnog mnijenja kažu da i dalje postoji mogućnost da Macron izgubi kontrolu nad parlamentom.

Prema prognozi anketara Elabe, Ensambl bi trebalo da osvoji između 260 i 300 mjesta u parlamentu - sa potpunom većinom od 289 - dok bi ljevica obezbjedila 170-220 mjesta, što je veliko povećanje u odnosu na rezultat iz 2017.

Suparnički anketar Ipsos očekivao je da će Ensambl osvojiti 255 do 295 mjesta.

XS
SM
MD
LG