Linkovi

Izbori u Hrvatskoj – HDZ relativni pobjednik


Andrej Plenkovic, Croatia's incumbent prime minister, center, waves a Croatian flag as he celebrates with his HDZ party members, in Zagreb, Croatia, July 5, 2020.
Andrej Plenkovic, Croatia's incumbent prime minister, center, waves a Croatian flag as he celebrates with his HDZ party members, in Zagreb, Croatia, July 5, 2020.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nakon 99,54 posto obrađenih biračkih mjesta, Hrvatska demokratska zajednica uvjerljivo je relativni pobjednik parlamentarnih izbora 5. srpnja. Sa 66 osvojenih mandata, od toga tri u tzv. dijaspori, može krenuti u sastavljanje nove parlamentarne većine za što treba potpora najmanje 76 novoizabranih zastupnika, dakle manjka im osam ruku.

„Ovakav rezultat Hrvatske demokratske zajednice ne samo da je velik, nego i obvezuje. Obvezuje jer smo imali težak mandat pun iskušenja iza nas, a izazovi koji su pred nama su izgledno još i veći,“ kazao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u prvom obraćanju javnosti nakon izbora.

Dok su HDZ-u ovo najbolji rezultati unazad dvije decenije, i Vladu može sastaviti čak možda i sam uz potporu manjina, Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske (SDP) su najgori. Koalicija stranaka lijevog centra Restart predvođena njima doživjela je debakl i sa 41 mandatom zaostaje za HDZ-om nedostižnih 25 mjesta. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić svjestan je da svi upiru prstom u njega:

„Naravno da je ovaj rezultat loš za SDP i Restart koaliciju. Ja ne bježim od odgovornosti i spreman samo otići. O tome ćemo u ponedjeljak razgovarati i na Predsjedništvu stranke,“ kazao je Bernardić, koji je čestitao Plenkoviću i HDZ-u na izbornoj pobjedi.

O izbornom porazu socijaldemokrati će raspravljati na Predsjedništvu stranke već u deset sati. Domovinski pokret Miroslava Škore uspio je okupiti sve desne glasače i dobiti 15 mandata, međutim neće im uspjeti ono što su najviše željeli – da HDZ bude prisiljen uzeti ih za partnere u Vladi. Osam predstavnika manjina isti su kao u prethodnom sazivu sabora.

Najveće iznenađenje izbora je zeleno-lijeva koalicija malih stranaka „Možemo“ koja je osvojila 7 mandata.

„Veliki su izazovi ispred nas. Velika kriza nam se sprema. Ali pokazali smo da jedna mala iskra može vratiti nadu i optimizam, da možemo kao društvo bolje, da možemo pravednije, da možemo zelenije, da možemo jednakije, i da možemo – zajedno,“ poručio je njihov lider Tomislav Tomašević u prvom obraćanju javnosti.

Odaziv birača je 46,62 posto. Na parlamentarnim izborima 5. srpnja biralo se 140 zastupnika u 10 teritorijalnih izbornih jedinica, 8 zastupnika manjina i 3 zastupnika tzv. dijaspore – ukupno 151 zastupnika. Državno izborno povjerenstvo u 15 sati objaviti će konačne rezultate parlamentarnih izbora 5. srpnja.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odmah nakon zatvaranja birališta razgovarao je sa predsjednicima HDZ-a i SDP-a Andrejem Plenkovićem i Davorom Bernardićem.

„Imamo izlazne ankete. Sačekajmo konačne izborne rezultate i ukoliko oni budu na tragu izlaznih anketa, Hrvatska demokratska zajednica od 6. srpnja započinje sa razgovorima za strukturiranje nove vlasti u Republici Hrvatskoj sa onim opcijama koje su ušle u Hrvatski sabor, u skladu sa svjetonazorom i u skladu sa našim izbornim programom“, kazao je zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved novinarima u nedjelju uveče.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG