Linkovi

Podjela vlasti u Oregonu


Podjela vlasti u Oregonu
Podjela vlasti u Oregonu

U lokalnom zakonodavnom tijelu u Oregonu danas sjedi točno 30 demokrata i isto toliko republikanaca

Svaki izbori imaju svoje pobjednike i svoje gubitnike. To se odnosi i na stranke, a i na pojedinačne kandidate. Međutim, što se događa kada izbori završe 'izjednačeno', kada nitko nije pobijedio, a nitko niti izgubio? Kao, na primjer u saveznoj državi Oregon gdje je lokalno zakonodavno tijelo doslovno 'prepolovljeno' - u njemu sjedi točno isti broj demokrata i republikanaca.

Na izborima u studenom, Republikanska je stranka bila izrazito uspješna. Demokratima je preotela većinu u Zastupničkom domu Kongresa, a povećala je i broj svojih guvernera u saveznim državama. Međutim, u Oregonu, saveznoj državi na američkom sjeverozapadu, situacija je nešto kompliciranija. U lokalnom zakonodavnom tijelu danas sjedi točno 30 demokrata i isto toliko republikanaca. I tko će sada predsjedavati tim tijelom – nametnulo se pitanje: "Republikanski ili demokratski predsjedatelj…? Na kraju smo dogovorili da položaj dijele dvije osobe, svaka iz jedne stranke. Bio je to složen problem, jer se u prošlosti nikad nismo imali ovakvu situaciju", riječi su Bruce Hanne, republikanca koji će – sa svojim kolegom iz Demokratske stranke Arnie Roblanom –predsjedavati zakonodavnim tijelom. Jedan dan jedan, drugi dan – drugi. Arnie Roblan kaže: "Želimo da netko tko promatra rad našeg tijela može reći – oni su to podijelili točno po pola, jednako…"

Pitanja dnevnog reda – u zakonodavstvu vrlo važna – rješavat će se u hodu. No, već se sada zna da će svaki od odbora zakonodavnog tijela Oregona imati dva do-predsjednika, svakog iz jedne stranke. Ako dođe do svađe, ona će se riješiti na prijateljski i kolegijalni način – rekli su nam dopredsjedatelji Odbora za javne službe, demokratkinja Carolyn Tomei i republikanac Vic Gilliam. Brenda Ericson iz Nacionalne udruge lokalnih zakonodavnih tijela kaže da ovakve situacije zapravo i nisu takva rijetkost. Od 1984., na svim je izborima - barem u jednoj saveznoj državi - zakonodavno tijelo bilo prepolovljeno. 'Shvatimo to kao izazov, a ne kao problem' – kaže gospođa Ericson. Ponekad jedna stranka obavlja vlast prve godine mandata, a druga sljedeće. Nekad se koriste i pomalo originalne metode: "U Wyomingu su 1974. bacali novčić, pismo-glava, da bi odredili tko će biti prvi, a tko drugi".

Republikanski političar iz Oregona Sal Esquivel kaže da je ova situacija zapravo velika šansa za Oregon. Ili ćemo surađivati, ili će sve biti blokirano i ništa nećemo napraviti – kaže on.

XS
SM
MD
LG