Linkovi

Vehid Šehić: Izbore u Stocu treba ponoviti radi građana


Stolac
Stolac

Dok se čeka odluka Centralne izborne komisije (CIK) u vezi Stoca, Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora koalicije Pod lupom, mišljenja je da izborni proces u toj općini nije bio regularan.

Šehić, koji je ranijih godina bio član CIK-a, podsjeća da je glasanje u Stocu prekinuto oko 16 sati na gotovo na svim biračkim mjestima.

„Nije ispunjen onaj zakonski osnov da biračko mjesto mora biti otvoreno 12 sati. Po mom mišljenju, oni (izbori) nisu bili regularni“, kazao je Šehić za Glas Amerike.

Smatra da izbore treba ponoviti radi otklanjanja sumnje, kao i radi građana Stoca i smirivanja čitave situacije.

Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a, ranije je rekao da će odluka biti donijeta nakon što stignu kompletne informacije od policije, kao i tamošnje izborne komisije.

Policijski izvještaj

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zabilježilo je deset incidenata na dan izbora u Stocu.

Izborni proces je prekinut u poslijepodnevnim satima. U to vrijeme, prema policijskom izvještaju, napadnut je Ivan Perić, predsjednik Općinske izborne komisije.

Prema prijavi policajca, Perića su fizički napali Selmir Kaplan i još jedan muškarac. Iz Inicijative za Stolac je saopćeno da se Kaplan branio nakon što ga je Perić napao. Kaplan je kandidat za načelnika Stoca ispred Inicijative koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnosti (SBB) i Socijaldemokratska partija (SDP).

Nakon tog incidenta, napadnut je i Mario Raguž, član jednog od biračkih odbora, te je veća grupa demolirala prostorije Opštinske izborne komisije, saopćio je MUP HNK.

Posmatrači koalicije Pod lupom primjetili probleme i prije incidenata u poslijepodnevnim satima. Zabilježili su zamjene članova biračkih odbora i neotvaranje biračkih mjesta na vrijeme. Iz Inicijative za Stolac tvrde da se radi o njihovim članovima.

U pet slučajeva, navode iz MUP-a HNK, više osoba je učestvovalo u odnošenju glasačkog materijala iz biračkih mjesta, dok je iz jednog odnijet spisak glasača.

Umrli na spisku

Iz Inicijative za Stolac navode da su prije izbora upozoravali i dokumentovali nezakonitosti.

„Precizno smo utvrdili spisak imena preko 400 preminulih ljudi koji su još uvijek na izbornim spiskovima i čak nakon intervrencija CIK-a i skidanja više oko 130 imena, odmah su se na listama prijavila nova imena“, navodi se u saopćenju Inicijative.

Smatraju da su izbori u Stocu morali biti prekinuti, jer, kako tvrde, nije bilo druge mogućnosti „spriječavanja kidnapiranja i falsifikovanja volje građana“. Insistiraju na ponavljanju izbora, ali u organizaciji CIK-a uz nadzor međunarodnih organizacija.

Izuzev Stoca, nasilno ponašanje je zabilježeno u još nekoliko mjesta u državi, a što se ranijih godina, prema riječima Šehića, nije dešavalo „u ovakvom obliku“.

XS
SM
MD
LG