Linkovi

Izbor Elene Kagan ne bi poremetio ravnotežu između liberala i konzervativaca na Vrhovnom sudu


U Senatu SAD počinju svjedočenja koja su dio postupka potvrde Elene Kagan, kandidatkinje predsjednika Obame za sutkinju Vrhovnog suda

Ovaj tjedan u Senatu Sjedinjenih Država počinju svjedočenja koja su dio postupka potvrde Elene Kagan, kandidatkinje predsjednika Obame za sutkinju Vrhovnog suda. O tome što očekuje Elenu Kagan razgovaramo s nekoliko washingtonskih stručnjaka.

Suci Vrhovnog suda imenuju se na neograničen mandat, ali predsjednikovo imenovanje mora potvrditi Senat. Postupak potvrde sastoji se od višednevnih, često nekoliko tjedana dugih svjedočenja pred senatskim Odborom za pravosuđe, na kojima kandidat mora odgovoriti na pitanja o njegovoj ili njezinoj sudačkoj filozofiji ali i na brojna osobna pitanja. Ako bude potvrđena Elena Kagan će u Vrhovnom sudu zamijeniti Johna Paula Stevensa, neformalnog čelnika liberalne struje na Vrhovnom sudu. Elena Kagan, bivša dekanica pravnog fakulteta sveučilišta Harvard, provela je i više godina u administracijama Billa Clintona te Baracka Obame. Sve do nedavno bila je državna odvjetnica te je zastupala vladu pred najvišim sudom u zemlji – u kojem će, ako bude potvrđena, uskoro biti i sutkinja. "Imala sam privilegiju da zastupam vladu Sjedinjenih Država pred Vrhovnim sudom, u predmetima koji su bili vrlo važni i utjecali su na živote mnogih naših građana".

Ovim je riječima Elena Kagan sažela svoja najnovija profesionalna postignuća – na dan kada je objavljena njezina kandidatura za Vrhovni sud. Međutim, Elena Kagan nikad nije bila sutkinja – što doduše i nije veliki hendikep na Vrhovnom sudu koji je često imao za članove pravnike, ali ne i suce. Očekuje se da će republikanci u Senatu Elenu Kagan pitati o njezinim osobnim nazorima kao i o pravnoj filozofiji.

U novije vrijeme, kandidati za Vrhovni sud nastoje izbjeći jasne odgovore na najkontroverznija pravna pitanja – primjerice na ona koja se odnose na pobačaj, istospolni brak ili pak na državne programe afirmativne akcije, koji pri upisu na fakultet i zapošljavanju daju izvjesnu prednost kvalificiranim pripadnicima manjinskih grupa. Čelni republikanac u senatskom Odboru za pravosuđe Jeff Sessions nedavno je govorio o tome što njega najviše zanima u kandidaturi Elene Kagan. "Nas zanima ovo – je li njezino tumačenje Ustava toliko široko da ponekad ide u svoju suprotnost i postaje nešto što je, na kraju, protivno Ustavu i zakonima".

Jedno od pitanja koje republikanci namjeravaju postaviti Eleni Kagan je – koja je bila pravna osnova za njezinu zabranu, dok je bila dekanica na Harvardu, da vojska ne smije regrutirati novake na ovom sveučilištu. Elena Kagan je zabranu od prije par godina objasnila činjenicom da oružane snage ne dopuštaju službu otvorenim homoseksualcima, pa prema tome – smatrala je ona – protiv njih diskriminiraju.

Većina pravnih stručnjaka očekuje da će Elena Kagan biti potvrđena za sutkinju Vrhovnog suda, ako ništa drugo zbog toga što demokrati u Senatu imaju 59 od sto mjesta. Svjedočenja pred senatskim odborom bit će javna, prenošena na televiziji, te se očekuje da će i javnost time dobiti neku sliku od Obaminoj kandidatkinji – kaže Robert Alt iz konzervativne Zaklade Heritage. "Ne znamo mnogo o Eleni Kagan. Pogotovo ne znamo mnogo o njezinoj sudačkoj filozofiji, na koji način prilazi predmetima koji se nađu pred njom. To je za javnost sada glavno pitanje".

Konzervativci napominju da Elena Kagan nikad nije bila sutkinja, a i kao znanstvenik nije objavljivala mnogo. Zbog toga je ona izvjesna nepoznanica za sve, a pogotovo senatore koji je trebaju potvrditi – kaže Rachel Brand, bivša visoka dužnosnica ministarstva pravosuđa za administracije predsjednika Georgea W. Busha. Pristaše Elene Kagan izdvajaju njezinu sposobnost da surađuje s ljudima drugačijih nazora, što je jako važno u devetočlanom Vrhovnom sudu koji je gotovo prepolovljen na konzervativce i liberale – kaže Seth Waxman, državni odvjetnik u administraciji Billa Clintona. "Kada postajete član Vrhovnog suda, vi ulazite u vrlo bliski profesionalni odnos s osmoricom drugih sudaca. Važno je znati slušati, biti strpljiv, biti kolegijalan… Pokušati pronaći zajednički jezik i s onima koji misle drugačije od vas… To su neke od važnih kvaliteta koje bi trebao imati sudac Vrhovnog suda".

Kako zamjenjuje liberalnog suca – Johna Paula Stevensa koji odlazi u mirovinu – Elena Kagan neće narušiti ravnotežu između liberala i konzervativaca na Vrhovnom sudu. Očekuje se da će ona – ako bude potvrđena – zauzeti svoje mjesto u najvišoj sudačkoj instanci u zemlji u listopadu, kada počinje novi saziv Vrhovnog suda. Elena Kagan će biti treća žena u aktualnom sazivu, uz sutkinje Ruth Ginsburg i Soniu Sotomayor.

XS
SM
MD
LG