Linkovi

U raspravi pokrenuto pitanje nacionalnosti: Ranko Debevec novi predsjednik Suda BiH


Ranko Debevec sudija Suda BiH od 2012. godine
Ranko Debevec sudija Suda BiH od 2012. godine

Ranko Debevec je novi predsjednik Suda Bosne i Hercegovine (BiH), odlučili su članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Imenovanju Debevca prethodila je burna rasprava na današnoj sjednici VSTV-a. U konačnici, tijesnom većinom Debevec je izabran ispred drugih kandidata.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazao je da je Debevec, koji dolazi iz reda ostalih, imao najbolje rezultate.

Ipak, pojedini članovi VSTV-a, koje bira i imenuje nosioce pravosudnih funkcija, ne dijele mišljenje da se radi o najboljem kandidatu. Debevcu su neki članovi VSTV-a prigovaraju da nikada u karijeri nije obavljao rukovodnu funkciju.

Član VSTV-a, Zijad Kadić, potegao je pitanje nacionalnosti, rekavši da pozicija predsjednika Suda BiH treba pripasti Bošnjaku.

Izbor predsjednika Suda BiH je postao pravo političko pitanje prethodnih dana. Iz Stranke demokratske akcije (SDA) kazali su da ta pozicija mora pripasti Bošnjaku, a tome se pridružilo Udruženje „Majke enklava Srebrenica i Žepa”, kao i druga udruženja.

Pored Debevca, kandidati su bili sudije Suda BiH Branko Perić, Izo Tankić, Mira Smajlović i Tihomir Lukes, te tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić, kao i glavna tužiteljica Tužiilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić.

Prije imenovanja, SDA je pozvala članove VSTV-a da se ograde od predsjednika Tegeltije koji je, kako su saopćili, već odlučio da predsjednik Suda BiH ne bude Bošnjak. Sa druge strane, on je optužio SDA da se miješa u rad pravosuđa i vrši pritisak na VSTV.

Pojedini mediji spekulisali su da izbor Debevca forsira Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB).

Radončić je odgovorio kako je stav SBB-a da se stranke i političari trebaju sudržati od bilo kakvog utjecaja na izbor predsjednika Suda BiH, te da je najvažnije da to bude visoko profesionalna i moralna osoba.

Debevec je jedan od tri člana Sudskog vijeća koje sudi Radončiću i ostalima zbog krivičnih djela ometanje rada pravosuđa, te trgovine utjecajem. Mediji navode da Debevec ubuduće ne moći biti sudija u tom, ali i drugim postupcima, jer je pravilo da predsjednik ne može biti član prvostepenog vijeća.

Debevec je u karijeri, između ostalog, obnašao dužnost tužioca u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu i Tužilaštvu BiH, a za sudiju Suda BiH izabran je prije četiri godine. U izjavi na N1, rekao je da je zasluženo izabran.

„Zasluženo sam pobijedio na konkursu, izabrali su po stručnosti, a ne po političkom ubjeđenju. Iako su me mnogi povezivali sa određenim strankama, to nije bio slučaj. Niko u mojoj porodici nikad nije bio član bilo kakve stranke”, rekao je Debevec.

Čelnu poziciju Suda BiH Debevec preuzima od Meddžide Kreso, kojoj krajem januara naredne godine ističe mandat. Kreso funkciju predsjednika Suda BiH obnaša 12 godina.

XS
SM
MD
LG