Linkovi

Izbjegnut sudar ruskog i američkog broda. Strane krive jedna drugu za bliski susret


Američki razarač navodećih projektila USS Šarlortsvil, arhivska fotografija
Američki razarač navodećih projektila USS Šarlortsvil, arhivska fotografija

Rusija i SAD međusobno se optužuju za incident u kome su učestvovali ratni brodovi dvije zemlje u Južnom kineskom moru, koji su se skoro sudarili.

Ruska Pacifička flota saopštila je da je američki razarač navodećih projektila USS Šarlotsvil došao na 50 metara od ruskog razarača Admiral Vinogradov, koji je potom morao da preduzme hitne mjere kako bi izbjegao sudar, prenijela je ruska novinska agencija.

"Američki raketni nosač USS Šarlotsvil je odjednom promijenio kurs i presjekao put razaraču Admiral Vinogradov, približivši se na samo 50 metara. Zbog tih neprihvatljivih akcija, uložen je protest komandantima američkog broda preko međunarodne radio frekvencije", saopštila je ruska Pacifička flota.

Ove navode je odbacila mornarica SAD, koja je kretanje ruskog broda ocijenila kao "nebezbjedno i neprofesionalno".

"Tokom operacija u Filipinskom moru, ruski razarač je napravio opasan manevar prema brodu USS Šarlotsvil. Taj nebezbjedan potez natjerao je USS Šarlotsvil da napravi manevar i izbjegne sudar", rekao je portparol komandanta Sedme flote SAD Klejton Dos.

Rusku izjavu da se "američki brod ponašao opasno", Dos je ocijenio kao "propagandu" i rekao da se ruski brod približio američkom i da je time ugrozio bezbjednost posade i broda.

Incident se dogodio nekoliko dana pošto su se Washington i Moskva sporili oko navodno nebezbjednog presretanja vojnih aviona iznad Sirije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG