Linkovi

Izbjeglice iz Afganistana stigle na Kosovo


Afganistanske izbjeglice na aerodromu u Prištini
Afganistanske izbjeglice na aerodromu u Prištini

Prva grupa afganistanskih izbjeglica doputovala je u nedjelju na Kosovo, koje je pristalo da im obezbijedi privremeni smještaj do odlaska u Sjedinjene Države.

U avionu, koji je sletio u Prištini, bilo je 111 ljudi, uglavnom žene i djeca. Putnicima je mjerena temperatura po dolasku, a odvedeni su u prihvatni centar blizu američke baze Bondstil, oko 40 kilometara udaljene od Prištine, prenosi agencija Reuters.

​Visoki zvaničnik vlade rekao je za Reuters da će narednih dana stići više aviona. Kosovo je odobrilo privremeni smještaj za 2.000 Afganistanaca. "Ponosni smo što smo uz naše saveznike", rekla je novinarima predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Albanija i Sjeverna Makedonija takođe su se saglasile sa prijedlogom administracije predsjednika Joe Bidena da budu tranzitne zemlje za afganistanske izbjeglice čija je konačna destinacija Amerika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG