Linkovi

Izaslanik UN-a inzistira na dijalogu Beograda i Prištine


Mourners gesture during the memorial service of 27-year-old taxi driver Mido Macia in Daveyton, east of Johannesburg, South Africa. The Mozambican taxi driver died in a South African cell after being dragged behind a police vehicle. Eight police have been arrested on suspicion of murder.
Mourners gesture during the memorial service of 27-year-old taxi driver Mido Macia in Daveyton, east of Johannesburg, South Africa. The Mozambican taxi driver died in a South African cell after being dragged behind a police vehicle. Eight police have been arrested on suspicion of murder.

Dijalog Srbije i Kosova bio bi vrlo važan za stabilnost i razvitak regije, kazao je vodeći UN-ov diplomat na Kosovu Lamberto Zannier

Izaslanik Ujedinjenih naroda Lamberto Zannier izjavio je u Vijeću sigurnosti da je iščekivanje odluke Međunarodnog suda pravde odgodilo rješavanje važnih pitanja. Sada, kada je mišljenje suda objavljeno, Zannier se nada da će razgovori početi.

"Ovaj dijalog bio bi vrlo važan za stabilnost i razvitak regije."

Ministri vanjskih poslova Srbije i Kosova kazali su u Vijeću sigurnosti da žele rješiti neriješena pitanja dok se nadaju članstvu u Europskoj uniji. No njihove izjave i različite interpretacije odluke Međunarodnog suda pravde ostavili su dojam da pomirenje i normalizacija odnosa neće biti ni brzi ni laki. Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je mišljenje Međunarodnog suda pravde ostavilo prostora za opasne pogrešne intepretacije te da bi moglo doći do legitimiziranja drugih secesionističkih pokreta širom svijeta.

"Pogrešno tumačenje stajlišta suda moglo bi lako dovesti do toga da neke etničke manjine diljem svijeta dobiju priliku da napišu svoje vlastite proglase o neovinosti na temelju kosovskog tekstualnog predloška."

Jeremić je dodao da Srbija ni pod kakvim uvjetima neće priznati neovisnost Kosova. No minister vanjskih poslova Kosova Skender Hyseni rekao je da je mišljenje Međunarodnog suda prave bilo “eksplicitno i jasno te da ne ostavlja prostora za sumnju”. Hyseni je rekao u Vijeću sigurnosti da je došlo vrijeme da se zamjeni rezolucija UN-a 1244 kojom je uspostavljena privremena misija Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) s novom rezolucijom koja će reflektirati stvarnost kosovske neovisnosti.

"Naš zahtjev za zamjenom rezolucije 1244 u skladu je s konačnim ciljem Kosova da postane član Ujedinjenih naroda. Članstvo u UN-u cilj je koji s nestrpljenjem očekujemo što je moguće prije i prirodni slijed nakon presude Međunarodnog suda pravde."

Na konferenciji za novinare ruski ambassador Vitalij Ćurkin, koji predsjeda Vijećem ovog mjeseca, rekao je da ne bi trebalo očekivati promjenu rezolucije 1244 niti članstvo Kosova u svjetskoj organizaciji.

"Vi razumijete odnos snaga u Vijeću sigurnosti po povom pitanju. Stoga mislim da ne bi trebalo očekivati promjenu, modificiranje ili ukidanje rezolucije 1244."

Rusija je saveznik Srbije i protivi se neovisnosti Kosova. Kao stalna članica Vijeća sigurnosti ima pravo veta, a ambasador Ćurkin prošlog je tjedna signalizirao da je malo vjerojatno da će Priština dobiti preporuku potrebnu za dobijanje stalnog članstva u Ujedinjenim narodima.

XS
SM
MD
LG