Linkovi

Izrael se suočava sa diplomatskom izolacijom i kritikama iz Bijele kuće


Izraelski vojnici se spremaju da uđu na sjever pojasa Gaze. (foto: REUTERS/Ronen Zvulun)
Izraelski vojnici se spremaju da uđu na sjever pojasa Gaze. (foto: REUTERS/Ronen Zvulun)

Izrael se suočava sa rastućom diplomatskom izolacijom zbog ofanzive u Gazi, jer Ujedinjene nacije zahtevaju hitan humanitarni prekid vatre, a američki predsjednik Joe Biden kaže da „neselektivno” bombardovanje civila tu zemlju vodi ka sve manjoj međunarodnoj podršci.

Iako glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kojim se traži prekid vatre nema pravnu snagu, to je do sada bio najjači znak narušavanja međunarodne podrške akcijama Izraela.

Tri četvrtine od 193 države članice glasale su za usvajanje tog predloga, a samo osam zemalja pridružilo se Sjedinjenim Državama i Izraelu u glasanju protiv.

Prije glasanja, predsjednik SAD Joe Biden rekao je da Izrael još uvijek ima podršku „većine svijeta” za borbu protiv Hamasa, uključujući SAD i Evropsku uniju.

„Ali oni počinju da gube tu podršku neselektivnim bombardovanjem koje se dešava”, rekao je Biden.

I bliski saveznici SAD koji dijele obaveštajne podatke - Kanada, Australija i Novi Zeland rekli su u zajedničkoj izjavi da „cijena poraza Hamasa ne može da bude kontinuirano stradanje svih palestinskih civila”.

U do sada najotvorenijem razmimoilaženju američkih i izraelskih lidera, Biden je rekao da premijer Benjamin Netanjahu mora da promijeni stav vlade i da Izrael na kraju „ne može reći ne” nezavisnoj palestinskoj državi, kojoj se protive članovi izraelske vlade iz redova krajnje desnice.

Netanjahu je rekao da se Izrael ne slaže sa Washingtonom u pogledu budućnosti Gaze nakon rata i da se protivi ideji da Gazom upravlja Palestinska uprava koju podržava Zapad i koja sada ima djelimičnu samoupravu na Zapadnoj obali.

Nastavljene borbe u Gazi, najmanje devetoro izraleskih vojnika ubijeno u zasjedi

Uz intenzivne borbe koje se sada istovremeno vode i na sjeveru i jugu Pojasa Gaze, izraelske trupe su u sredu pretrpele najveće borbene gubitke u posljednjih mjesec dana, uključujući i pogibiju jednog od pukovnika.

Izraelski mediji navode da je najmanje devet vojnika ubijeno u zasjedi u gradu Gazi. Među ubijenima su i pukovnici Icak Ben Basat i potpukovnik Tomer Grinberg.

Vojni radio je saopštio da su trupe koje su pretraživale niz zgrada izgubile komunikaciju sa četiri vojnika koji su se našli pod vatrom, što je izazvalo strah od moguće otmice u akciji pripadnika Hamasovih. Kada su ostali vojnici započeli akciju spašavanja, upali su u zasjedu i našli se pod jakom paljbom.

Dim iznad grada na sjeveru pojasa Gaze. (foto: Menahem KAHANA / AFP)
Dim iznad grada na sjeveru pojasa Gaze. (foto: Menahem KAHANA / AFP)

Ratni avioni ponovo su bombardovali Gazu, a humanitarni zvaničnici kažu da su sa dolaskom zimskog kišnog vremena pogoršani uslovi za stotine hiljada porodica koje spavaju u improvizovanim šatorima.

Na sjeveru Gaze, takođe su se vodile teške borbe u okrugu Džabalija, gdje zdravstveni zvaničnici kažu da su izraelske snage opkolile i upale u bolnicu i pritvorile i zlostavljale medicinsko osoblje.

Na jugu, izraelske snage koje su jurišale na Kan Junis, napredovale su posljednjih dana do centra grada. Stanovnici su rekli da se tamo vode teške borbe, ali da u protekla 24 sata nije bilo daljih pokušaja napredovanja.

„Izraelski tenkovi se nisu odmakli dalje od centra grada. Oni se suočavaju sa žestokim otporom i čujemo razmenu vatre kao i eksplozije”, rekao je za Rojters Abu Abdulah, otac petero dhece koji živi dva kilometra dalje.

Katastrofa javnog zdravstva

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih uslova (OCHA) saopštila je u srijedu da se Gaza suočila sa „katastrofom javnog zdravlja” zbog kolapsa njenog zdravstvenog sistema i širenja zarazne bolesti koje je prouzrokovano njenom prenaseljenošću i interno raseljenog stanovništva.

Palestinac se grije u improvizovanom šatoru u izbegličkom kampu Rafa, na jugu pojasa Gaze. (foto: MAHMUD HAMS / AFP)
Palestinac se grije u improvizovanom šatoru u izbegličkom kampu Rafa, na jugu pojasa Gaze. (foto: MAHMUD HAMS / AFP)

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je o velikom porastu akutnih respiratornih infekcija, dijareje, vaški, šuge i drugih prenosivih bolesti, kao i da je na teritoriji Gaze djelimično funkcionalno svega 11 od 36 bolnica.

U ovom izvještaju korišteni su materijali agencija Reuters, AP i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG