Linkovi

Iz Kongresa: kontroverzno saslušanje o radikalizaciji američkih muslimana


Azərbaycan Respublikasının ABŞ-dakı səfiri  Elin Süleymanov
Azərbaycan Respublikasının ABŞ-dakı səfiri  Elin Süleymanov

Početak saslušanja krajem tjedna privukao je veliku masu novinara, aktivista i promatrača ispred dvorane na Capitol Hillu u kojoj se održao prvi dan svjedočenja, a u samoj dvorani izazvao je uzburkane emocije

Napetosti su bile povišene u prepunoj dvorani Zastupničkog doma u kojoj je republikanski kongresnik iz New Yorka Peter King postavio slike uništavanja izazvanog terorističkim napadima od 11. rujna 2001. godine, uključujući fotografije nebodera blizanaca Svjetskog trgovinskog centra u plamenu i oštećene zgrade Pentagona. Predsjedatelj King kaže da ga pokreće želja da spriječi novi napad al-Qaide na Sjedinjene Države:

"Odustati od ovih saslušanja bila bi kukavička predaja političkoj korektnosti i napuštanje onog što ja vjerujem da je glavna odgovornost ovog Odbora, a to je zaštita Amerike od terorističkih napada."

Republikanski članovi odbora za domovinsku sigurnost podržavaju kongresnika Kinga što se suprotstavio glasnim kritikama ovog saslušanja od strane organizacija za ljudska prava, muslimanskih udruga i jednog broja kršćanskih i židovskih vjerskih čelnika. Međutim, demokratski članovi ovog Odbora snažno se opiru vrlo uskoj koncentraciji na muslimansku zajednicu i premisi kongresnika Kinga kako muslimanski čelnici ne čine dovoljno da bi surađivali s američkim pravosudnim organima.

Do ovih njegovih navoda došlo je unatoč studiji Sveučilišta Duke i Sveučilišta North Carolina koja pokazuje da su američki muslimani bili najveći izvor informacija i tragova koji su vodili do uhićenja u američkim terorističkim slučajevima. Demokratska kongresnica Sheila Jackson Lee iz Teksasa nazvala je ovo saslušanje uvredljivim. Jedan od kritičara koji je također i svjedočio pred odborom je kongresnik Keith Ellison iz Minnesote, prvi američki musliman izabran u Kongres:

"Pripisivati opaka djela nekoliko pojedinaca cijeloj jednoj zajednici je pogrešno. To je nedjelotvorno i riskiramo da će zbog toga naša zemlja biti manje sigurna."

Jedan od najemocionalnijih trenutaka zbio se kad je Ellison zajecao dok je pokušavao ispričati priču o jednom mladom muslimanu, članu hitnih službi, koji je pokušavao spasiti druge nakon napada od 11. rujna. Ellison kaže da su se pojavile glasine nakon njegove smrti kako je dvadeset trogodišnji Mohamed Salman Hamdani na neki način sudionik tih napada zbog njegove muslimanske vjere:

"Njegov se život ne može definirati kao da je bio pripadnik jedne etničke skupine ili jedne vjere, već kao da je bio Amerikanac koji je dao sve za svoje sunarodnjake."

Nakon saslušanja, kongresnik King je izišao pred kamere i najavio da će nastaviti sa saslušanjima.

"Dobio sam samo pohvale od čelnika svoje stranke; dobio sam punu podršku. Mislim, oni su znali što namjeravam kad sam bio izabran za predsjedatelja Odbora. Jasno sam dao na znanje da će to biti moj glavni prioritet i kao što sam danas već rekao, ovo je prvo u nizu saslušanja o radikalizaciji."

Kongresnik King je rekao da će sljedeće saslušanje biti posvećeno radikalizaciji američkih muslimana u zatvorima. Kritičari ovih saslušanja kažu da bi ona trebala imati širi opseg kako bi se pozabavila i širokim spektrom domaćeg terorizma, uključujući razne protu-vladine skupine i bijele supremaciste. Politički analitičar Larry Sabato kaže da ankete javnog mnijenja pokazuju kako su Amerikanci podijeljeni oko ovih saslušanja jer mnogi od njih su podijeljeni oko emocionalnog pitanja američkih muslimana i nacionalne sigurnosti:

"S jedne strane, Amerikanci su odgojeni tako da se suprotstavljaju diskriminaciji, bar u slučaju modernih Amerikanaca, i mi se užasavamo pokušaja da se napadne bilo koja skupina građana u Americi. S druge strane, očigledno je da imamo jedan broj uznemirujućih incidenata u koje su muslimani u Americi uključeni u terorističke aktivnosti, neke situacije koje se nisu nikad dogodile i neki užasni incidenti koji se jesu dogodili, poput napada u vojnoj bazi Fort Hood. I Amerikanci to žele istjerati na čistac i osigurati da se ne ponovi."

Do ovog saslušanja je došlo nakon niza incidenata povezanih s američkim muslimanima tijekom protekle dvije godine, uključujući i masovno ubojstvo u bazi američke kopnene vojske Fort Hood u Teksasu, gdje je ubijeno 13 osoba, a 29 ih je ranjeno, kao i neuspjeli bombaški napad na newyorškom Times Sqareu prošle godine.

Na upit o ovim saslušanjima, glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney je rekao da Bijela kuća pozdravlja kongresno sudjelovanje u - kako je rekao – "jednom važnom pitanju." Gospodin Camney je odbio kritizirati usku temu saslušanja, ali je ponovio komentare drugih dužnosnika administracije predsjednika Obame kako "ne vjeruje da bismo u Americi trebali prakticirati povezivanje krivice s nečijom pripadnošću nečem." Carney je rekao kako je koncentracija na tome da se pruži ruka pripadnicima američke muslimanske zajednice, jer oni su dio rješenja, a ne dio problema.

XS
SM
MD
LG