Linkovi

Iz izbornog programa republikanskih kandidata


Mit Romni (Mitt Romney)

Imigracija: Podržao bi podizanje zida na južnoj granici prema Meksiku i preduzeo oštrije mjere protiv poslodavaca koji zapošljavaju ilegalne imigrante.

Kina: Uveo bi tarife na kinesku robu i javno optužio Kinu zbog manipulisanja u monetarnoj politici.

Srednji istok: Jerusalim bi mu bio prva destinacija službenih posjeta, čime bi pokazao podršku Izraelu. Zalaže se za promjenu režima u Iranu.

Avganistan: Zadržao bi brojnost američkih snaga u zemlji u mjeri koja bi garantovala napredak i uspjeh misije. Vojska bi trebalo da ostane u Avganistanu dok komanda ne procijeni da je posao obavljen.

Rik Santorum (Rick Santorum)

Imigracija: Podržava nadgradnju zida na granici s Meksikom, protivi se programima koji "gostujućih", sezonskih radnika.

Kina: Smatra da SAD imaju moralnu obavezu da poraze kineski socijalizam i najvljuje čvršću vojnu politiku prema Kini i regionu Južnog Kineskog mora.


Srednji istok: Traži maksimalne sanklcije Iranu i veću podršku iranskim pro-demokratskim snagama.

Avganistan: Smatra da bi povlačenje snaga iz Avganistana trebalo da se odvija znatno sporije nego što to predviđa plan predsjedika Obame.

Ron Pol (Ron Paul)

Imigracija: Želi da pojača bezbjednost na granicama; protivi se amnestiji ileganih imigranata; protivi se i programu elektronske verifikacije statusa imigranata.

Kina: Tvrdi da je kapitalizam u Kini prisutniji nego u SAD i vjeruje da su se odnosi dvije zemlje odvijaju u pravom smjeru.

Srednji istok: Eliminisao bi svu međunarodnu američku pomoć, uključujući i pomoć Izraelu. Protivi se američkoj inicijativi u kontekstu izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora i protivi se sankcionisanju Irana.

Avganistan: Kaže da bi vratio u SAD u najskorijem roku najveći dio vojnih snaga razmještenih u inostranstvu.

Njut Gingrič (Newt Gingrich)

Imigracija: Namjerava da se granica sa Meksikom nadgleda uz upotrebu bespilotnih letilicama (dronovima) i uz značajno pojačanje snagama Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost.

Kina: Podržava trgovinsku razmjenu sa Kiom ali upozorava na posljedice činjenice da je Kina povjerilac značajnog dijela američkog duga.


Srednji istok: Zalaže se za promjenu režima u Iranu i vjeruje da je iranski nuklearni program simptom ozbiljnijih problema.

Avganistan: Protivi se ishitrenom povlačenju snaga iz Avganistana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG