Linkovi

Iz američke olimpijske povijesti: Plivačko čudo Mark Spitz


Neuspjeh i razočaranje na Olimpijadi 1968. nisu bili za njega razlog da posustane; osvojio je 7 zlatnih medalja na Olimpijadi 1972., postavio rekord koji neće biti oboren punih 36 godina. Nadimak “Mark the Shark” nije dobio bez razloga!

Bivši olimpijski plivač Mark Spitz
Bivši olimpijski plivač Mark Spitz
“Bullet from Baltimore”, Michael Phelps, oborit će rekord Marka Spitza i sa svojih osam zlata, osvojenih na jednoj Olimpijadi, pridružiti se svojem idolu u panteonu olimpijskih velikana. Upitan nedavno kako se osjećao kad je Phelps oborio njegov rekord, sada 62-godišnji Spitz je odgovorio: “Bio sam sretan. Kao da mi je netko skinuo ogroman teret s ramena. Osim toga, rekordi su tu da se obaraju!”

Na Olimpijadi u Londonu, jedan od dvoboja koji će zaokupiti veliku pozornost publike i medija bit će onaj između Michaela Phelpsa i onog drugog 27-godišnjaka, druge američke plivačke zvijezde i Phelpsovog glavnog izazivača Ryana Lochtea.

Olimpijada u Münchenu, 1972., čini se kao da je bila prije milijun otplivanih krugova, ali Mark Spitz ostaje simbolom vrsnosti, proglašen “Sportašem stoljeća” u vodenim sportovima i jednim od šest “Najvećih olimpijaca” (Sports Illustrated, 2000.).

U Münchenu, tada 22-godišnji, ambiciozni Spitz ispunio je ogromna očekivanja javnosti i vlastita smjela i drska predviđanja – postao prvi sportaš kojemu je pošlo za rukom osvojiti, na jednoj Olimpijadi, sedam zlatnih medalja. Bio je to podvig istinskih olimpijskih razmjera jer njima je Spitz uspio oboriti i sedam svjetskih rekorda – u 100 m slobodno, 200 m slobodno, 100 m delfin, 200 m delfin, te u tri štafete – 4 x 100 m slobodno, 4 x 200 m slobodno i 4 x 100 m mješovito.

Markov otac, Arnold Spitz, sinu je često govorio:”Nije sve u plivanju, ali jest u pobjeđivanju!” Mark Spitz je rođen 1950. godine, u Modestu, u Kaliforniji, ali kad su njemu bile dvije, obitelj je preselila na Havaje, gdje je otac s Markom odmah i započeo plivanje. Četiri godine kasnije, obitelj se vratila u Kaliforniju, u Sacramento, gdje devetogodišnji Mark počinje trenirati sa slavnim Shermom Chavoorom. Sa petnaest godina, nastupio je na svojem prvom međunarodnom natječanju, osvojio četiri zlatne medalje; sa šesnaest, osvojio je svoj prvi od 24 AAU naslova; sa 17 godina, postigao je svoj prvi svjetski rekord, na 400 m slobodno; sa 17 također, osvojio je pet zlatnih medalja na V Pan American Games i postavio rekord koji neće biti oboren 40 godina.

Pred održavanje Olimpijade u Mexico Cityju, 1968., Mark Spitz drsko predviđa šest zlatnih medalja. Sa Olimpijade odlazi razočaran, sa samo četiri – dvije zlatne, timske, brončanom, u 100 m slobodnim stilom, i srebrnom, u njemu najdražoj utrci - 100 m delfin ili leptir stilom. Sa četiri osvojene olimpijske medalje, većina bi sportaša bila zadovoljna, ali ne Mark the Shark.

Slijedeće četiri godine studira stomatologiju na Sveučilištu Indijane i ozbiljno se priprema za Olimpijadu u Münchenu, 1972. godine. Za to vrijeme, uz trenera koji ga je pripremao i za Olimpijadu u Mexico Cityju – legendarnog Doca Counsilmana, uz Chavoora i kasnije Georgea Hainesa, jednog od najboljih plivačkih trenera koje je Amerika ikad imala, Spitz niže uspjeh za uspjehom Oni najveći tek slijede, u Münchenu.

Samo nekoliko sati nakon što je osvojio i zadnju, sedmu, zlatnu medalju, rano ujutro petog rujna, palestinski teroristi upadaju u olimpijsko naselje, ubijaju jedanaest članova izraelske delegacije. Mark Spitz, Židov, napušta München pod teškom pratnjom, prije svečanosti zatvaranja Igara.

Mark Spitz
Mark Spitz
S ukupno 11 osvojenih olimpijskih medalja i niz drugih, američkih i međunarodnih priznanja, Mark Spitz je, uz Johnnyja Weissmullera, jedan od najslavnijih svjetskih plivača svih vremena. Ljepotom svoga stasa i lika (a i brka!), odmah i Hollywoodu postaje zanimljiv, baš poput Weissmullera, popularnog “Tarzana.” Spitzov poster u kupaćim gaćicama, sa sedam zlatnih medalja, iz Münchena, oko vrata, napravio je od njega najpoželjniji zidni model nakon Betty Grable, “djevojke s nogama od milijun dolara”, holivudske zvijezde i slavnog modela iz vremena Drugog svjetskog rata!

No, za razliku od sportske, holivudska karijera Marka Spitza nije bila bajka. Nakon nekoliko mlakih filmskih i televizijskih pokušaja, Mark Spitz se povukao iz glumačke karijere, a i iz plivanja, sa devet zlatnih, jednom srebrnom i jednom brončanom i 35 svjetskih rekorda.
XS
SM
MD
LG