Linkovi

Životinje su korištene i ponekad zlostavljane u filmovima od ranih dana kinematografije


Životinje su korištene i ponekad zlostavljane u filmovima od ranih dana kinematografije
Životinje su korištene i ponekad zlostavljane u filmovima od ranih dana kinematografije

Nove filmske tehnologije šire kapacitete filmašima, dok istovremeno pomažu dobrobiti životinja glumaca

Od 1940. godine, Američka udruga za humanost radi na osiguravanju da se životinje ne ozlijede u filmskim produkcijama. Ova organizacija za zaštitu životinja širi svoj rad, dok drugi dovode u pitanje zašto su uopće u digitalno doba potrebne životinje-glumci.

Novi film Delfinova priča govori o istinitom događaju, o delfinu koji je izgubio svoj rep i onda je uz pomoć jednog dječaka dobio protetski nadomjestak. Američka udruga za humanost surađivala je s filmskom ekipom kako bi se osiguralo da u snimanju filma nijedna životinja ne bude ozlijeđena.

Životinje su dobrodošle u uredu ove udruge u Los Angelesu, gdje se nalazi jedna debela knjiga sa smjernicama hollywoodskim filmašima kako da tretiraju ta stvorenja. Karen Rosa nadgleda odjel za film i televiziju ove udruge. "Sve od najmanjeg insekta pa do najvećeg sisavca. Vjerujemo da je za dobro industrije zabave da se svi vrate kući živi," kaže Rosa. A to se nije uvijek događalo u ranim danima filma. Svrha ovih smjernica jest da se osiguraju humani uvjeti za životinje glumce.

Novi film Uspon planeta majmuna dodao je nešto novo ovoj raspravi. Majmuni u tom filmu kompjuterska su kreacija, a tijekom snimanja nije korištena nijedna živa životinja. Na promociji filma, njegova ekipa je dobila podršku od jedne ugledne organizacije. Clare Richards predsjednica je Zaklade Dian Fossey Gorilla, koja štiti planinske gorile u Kongu i Ruandi. Ona kaže kako cijeni rad onih koji štite životinje glumce: "Mislim da šaljemo snažniju poruku kad kažemo 'prestanite s time, ljudi, to vam više ne treba."

Životinje u filmovima sežu duboko u filmsku povijest, od tigrova u Disneyevim filmovima do tisuća stvorenja u nizu filmova o Harryju Potteru, pravih i digitalnih. Karen Rosa kaže da ništa ne može nadomjestiti prave životinje: "Snimati pravu životinju i njenu osobnost, individualnu životinju kao i kolektivno predstavljanje vrste, jedinstveno je i vrlo posebno za predstavljanje na filmu."

Rosa kaže da je potrebno da vezu čovjeka i životinje pokažu pravi glumci, i čovjek i životinja.

Ljudi s obje strane ove rasprave pozdravljaju novu tehnologiju, za koju kažu da širi kapacitete filmašima, dok istovremeno pomaže dobrobiti životinja glumaca.

XS
SM
MD
LG