Linkovi

Život bez duga - milijune Amerikanaca muči isti problem kao i njihovu državu


Kraig Leatherman
Kraig Leatherman

"Jednom sam, zapravo, već doživio bankrot i tada sam izgubio kuću. Bilo je to vrlo bolno i vrlo stresno iskustvo. Sad kad pogledam unazad, shvaćam da je stvarni razlog tome bila moja nerazboritost po pitanju osobnih financija"

Uz sve žešću debatu u Washingtonu o povisivanju praga državnog zaduživanja, mnogi Amerikanci priznaju da i oni sami imaju problema s 'uravnoteženjem' vlastitog budžeta. Laurel Bownan razgovarala je s čovjekom koji se teškom borbom uspio izvući iz duga i zauzdati trošenje novca - na što je, kako kaže, bio 'ovisan'.

Kraig Leatherman kaže da mnogi Amerikanci nisu niti svjesni koliko su blizu bankrota. Nije bio niti on. No, ovaj bivši prodavač polica osiguranja shvatio je to na vrlo poguban način. Kad je nastupila recesija, njegove su se provizije na prodaju smanjile na minimum, a nedugo potom presušile. "Jednom sam, zapravo, već doživio bankrot i tada sam izgubio kuću. Bilo je to vrlo bolno i vrlo stresno iskustvo. Sad kad pogledam unazad, shvaćam da je stvarni razlog tome bila moja nerazboritost po pitanju osobnih financija" - kaže nam Kraig Leatherman, koji danas ima firmu za održavanje vrtova.

Nakon bankrota, Kraig je napustio uredski posao i zamijenio ga za vrtne čizme - danas on podrezuje stabla, pljevi gredice i raščišćava koprive s nekoliko pomagača koje je uposlio u svojoj novo-osnovanoj kompaniji.

U mjestu Glyndon u saveznoj državi Maryland, tekuće kongresne rasprave u Washingtonu o dodatnim državnom zaduživanju čine se vrlo dalekima. No, Kraig Leatherman o njima itekako razmišlja. On smatra da savezna vlada predstavlja vrlo negativan primjer za prosječnu obitelj - jer se država financira zaduživanjem i trošenjem novca kojeg nema u rukama.

Baš kao što je to svojedobno radio i on sam. No, danas je – kaže – puno mudriji što se tiče financija: "Svakog tjedna popišem sve poslovne troškove, kao i prihode, tako da znam ‘gdje stojim,’ jer – biznis za kojeg se ne zna gdje se nalazi, ne zna se niti kako će doći do svog cilja…"

Ekonomisti takvo uspoređivanje troškova i zarade nazivaju osnovnom izradom proračuna. To, kao i trampa nove opreme za rad, spasilo je Kraiga Leathermana od financijske nelikvidnosti. Za svoj novi alat platio je teškim radom. Malo po malo, uspio se, kaže, izvući iz duga. Sada pomaže drugima tako što ih upošljava u svojoj firmi. Kaže da ima osjećaj da mu je dan novi život. Po prvi put nakon godina neizvjesnosti, na kraju dana osjeća smirenje: "Kad navečer liježem, znam da nikome nisam ništa dužan. To mi daje snagu za sljedeći dan. Siguran sam u bolju budućnost i materijalnu sigurnost."

Kraig Leatherman kaže svakome tko ga želi saslušati, ali i onima koji to ne žele, da i oni mogu postići isto - dobro živjeti, bez zaduživanja.

XS
SM
MD
LG