Linkovi

Ivo Sanader uhićen u Austriji


Ivo Sanader uhićen u Austriji
Ivo Sanader uhićen u Austriji

Sanader je priveden je u zemaljski sud u Salzburgu i sada očekuje proceduru izručenja. Hrvatska će Austriji uputiti službeni zahtjev za njegovim izručenjem, ali zasad nitko sa službenih adresa ne želi spekulirati koliko bi taj postupak mogao trajati.

Ivo Sanader uhićen je danas popodne u Austriji , potvrdila je hrvatska policija.

Uhićen je u 15 sati i 45 minuta na naplatnim kućicama kod tunela Tauern, 60 kilometara od Salzburga, odnosno njemačko austrijske granice. Uhitili su ga austrijski policajci u civilu, a Sanader se nije opirao uhićenju. Vozio se u privatnom automobilu, istom onom s kojim ga je mlađa kćer jučer prevezla preko hrvatsko slovenske granice, a kako se doznaje, u trenutku uhićenja s njim je bio njegov brat. Kćer koja ga je prevezla preko granice još sinoć se vratila u Zagreb.

Sanader je priveden je u zemaljski sud u Salzburgu i sada očekuje proceduru izručenja. Hrvatska će Austriji uputiti službeni zahtjev za njegovim izručenjem, ali zasad nitko sa službenih adresa ne želi spekulirati koliko bi taj postupak mogao trajati.

Austrijsko veleposlanstvo u Zagrebu danas je opovrgnulo spekulacije prema kojima Sanader ima i austrijsko državljanstvo.

Nekoliko hrvatskih medija, uključujući i Hrvatsku televiziju, pozivajući se na neslužbene izvore, javljaju da je Sanader planirao doći do Minchena, a odatle avionom odletjeti u SAD.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley, nacioanlnoj televiziji TV Nova nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti da su SAD pokrenule postupak suspenzije vize bivšem premijeru Sanaderu.

Austrijska policija Sanadera je uhitila na temelju međunarodne tjeralice koju je jutros za njim raspisala hrvatska policija. Potjernica za bivšim premijerom, s njegovom fotografijom i osnovnim podacima, može se pronaći na službenim internetskim stranicama MUP-a, među ostalim bjeguncima za kojima Hrvatska traga.

A od ranog jutra policija je pretresala Sanderovu vilu u središtu Zagreba. Iz kuće su odnijeli dokumentaciju i računala.

Zanimljivo je da je Sanader iz inozemstva jučer i danas kontaktirao s nizom osoba u Hrvatskoj i porukama koje im je slao nastojao je ostaviti dojam da će se uskoro sam vratiti u Hrvatsku. Saborski zastupnik HDZ-a i njegov prijatelj Jerko Rošin priznao je da je u kontaktu sa Sanaderom i da mu je bivši premijer rekao da se vrlo brzo namjerava vratiti u Hrvatsku. Isto su ustvrdila i trojica odvjetnika koje je Sander angažirao i koji su ga danas čekali na slovensko- hrvatskom graničnom prijelazu na Bregani.

Vijest o Sanderovu uhićenju hrvatska politička elita dočekala je u Saboru gdje je svečanom sjednicom obilježena 20. obljetnica donošenja hrvatskog Ustava. Premijerka Kosor još uvijek nije komentirala uhićenje svog prethodnika na premijerskoj dužnosti, a predsjednik Ivo Josipović izjavio da svatko u Hrvatskoj mora imati zakonit i pravedan postupak bez pritisaka politike, medija, javnosti ili bilo koga drugoga.

A, dan poslije Sanaderova bijega i dalje se raspravlja tko je za njega odgovoran. Također se postavljaju pitanja o pravnom statusu zastupničkog imuniteta i nejasne procedure u slučajevima kad je osumnjičena osoba zaštićena imunitetom.

Jučer i danas bilo je još uhićenja. Sinoć je policija privela vlasnika Dioki grupe i dnevnika Novi list, riječkog poduzetnika Roberta Ježića. Njega se se sumnjiči da je oštetio HEP jeftinom kupnjom struje za tvrtku Dioki, a suosumnjičenik u toj istrazi je i bivši premijer Ivo Sanader.

Jutros u devet sati u Zagrebu policija je privela Tomisalv Merčepa zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine nad civilnim stanovništvom počinjene 1991. na području Zagreba i Pakračke Poljane.

XS
SM
MD
LG