Linkovi

IVANKA TRUMP: Ženama omogućiti da ne žrtvuju posao zbog majčinstva


Ivanka Trump na konferenciji u Tokiju
Ivanka Trump na konferenciji u Tokiju

Savjetnica u Bijeloj kući i kćerka američkog predsjednika Donalda Trumpa Ivanka Tramp apelovala je na zemlje širom svijta da zaustave trend opadanja broja žena koje se bave naukom, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom, oblastima koje su zajednički poznate po skraćenici STEM.

Ona je to izjavila u Tokiju, dva dana prije prve posjete svog oca Aziji u svojstvu predsjednika. Japan je, inače, kritikovan kada je riječ o učešću žena u visoko plaćenim poslovima: manje od 4 odsto poslovnih lidera su žene, a i među poslanicima ih ima samo 14 odsto.

Ivanka Trump je govorila na Svjetskoj skupštini žena, na koju ju je pozvao japanski premijer Shinzo Abe. Japanski lider pokušava da napravi, kako kaže, “društvo u kojem su žene svijetla tačka”.

Ivanka Trump je tokom svog obraćanja poručila da bi ženama trebalo da bude omogućeno da rade u tradicionalno muškim sektorima ekonomije, kao što su inženjerstvo ili informaciona tehnologija, a da ne moraju da žrtvuju potrebu da uspostave ravnotežu između posla i porodice.

“Naše poslovno okruženje, kao i javna politika moraju da budu ogledalo naših vrijednosti: rada i porodice. Vrijeme je da naša društva postanu takva da žene ne moraju da žrtvuju svoje karijere zbog majčinstva. To nije žensko pitanje, već pitanje porodice. Ipak, neproporcionalno više utiče na žene, koje moraju da se odreknu posla ili svojih ambicija, jer ne mogu da obezbjede pristupačnu njegu za djecu ili starije o kojima vode računa”, rekla je Ivanka Trump.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG